Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ, ζήτησε συγγνώμη «για κάθε σύγχυση», αφού δήλωσε ότι επεξεργάστηκε μια φωτογραφία της με τα παιδιά της για τη Γιορτή της Μητέρας. Η δήλωσή της αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του παλατιού του Κένσινγκτον, αφού πέντε πρακτορεία απέσυραν τη φωτογραφία λόγω ανησυχιών για επεξεργασία.

«Όπως πολλοί ερασιτέχνες φωτογράφοι, πειραματίζομαι περιστασιακά με την επεξεργασία», έγραψε η Κέιτ.

Η εικόνα, που τραβήχτηκε από τον πρίγκιπα της Ουαλίας, ήταν η πρώτη της Κέιτ που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εγχείρησή της τον Ιανουάριο.

Τα πρακτορεία PA, Getty Images, AFP, Associated Press (AP) και Reuters είχαν αφαιρέσει την εικόνα. Το AP σημείωσε μια «ασυνέπεια στην ευθυγράμμιση του αριστερού χεριού της πριγκίπισσας Σάρλοτ».

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας εθεάθη τη Δευτέρα να απομακρύνεται από το Ουίνδσορ με αυτοκίνητο μαζί με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εκείνος ταξίδευε για την τελετή για την Ημέρα της Κοινοπολιτείας, στην οποία η ίδια δεν παρέστη.

Η Κέιτ ανέλαβε την ευθύνη για τις αλλαγές στη φωτογραφία και όχι ο σύζυγός της, πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος τράβηξε τη φωτογραφία, ή κάποιος από την ευρύτερη ομάδα γύρω από το πριγκιπικό ζεύγος.

Σύμφωνα με βασιλικές πηγές, έγιναν «μικρές προσαρμογές» από την πριγκίπισσα της Ουαλίας στη φωτογραφία, η οποία στη συνέχεια αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το παλάτι του Κένσινγκτον. Το παλάτι του Κένσινγκτον δήλωσε ότι δεν θα επανακυκλοφορήσει την αρχική αμοντάριστη φωτογραφία της Κέιτ και των παιδιών της, σύμφωνα με το BBC.

Όπως παρατηρεί το βρετανικό μέσο, «γνωρίζουμε ότι η φωτογραφία είχε υποστεί επεξεργασία, αλλά κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με την εικόνα παραμένουν άγνωστες – όπως πότε ακριβώς τραβήχτηκε, τι άλλαξε ή αν ήταν σύνθεση πολλών φωτογραφιών. Η φωτογραφία δείχνει την πριγκίπισσα να κάθεται, περιτριγυρισμένη από την πριγκίπισσα Σάρλοτ, τον πρίγκιπα Λούι και τον πρίγκιπα Τζορτζ, με τον τελευταίο να την αγκαλιάζει.

Ήταν η πρώτη επίσημη φωτογραφία της πριγκίπισσας της Ουαλίας μετά την εγχείρηση στην κοιλιά της πριν από δύο μήνες. Έκτοτε έχει μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το ζήτημα είναι ότι η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε δεν ήταν απλώς μια προσωπική φωτογραφία και εκλαμβανόταν ως μια προσπάθεια να σταματήσουν οι εικασίες και οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την Κέιτ, την ώρα που αναρρώνει από μια εγχείρηση.

Προκαλεί περισσότερα ερωτήματα

Αντί να δώσει απάντηση στις φήμες για την κατάσταση της υγείας, κατέληξε να εγείρει περισσότερα ερωτήματα. Η φωτογραφία θα οδηγήσει επίσης σε συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να χρησιμοποιούν εικόνες ή αποσπάσματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παράγονται χωρίς τη συμμετοχή ανεξάρτητων δημοσιογράφων, όπως σημειώνει το BBC.

Αν και στις περισσότερες δημόσιες βασιλικές εκδηλώσεις υπάρχουν επαγγελματίες φωτογράφοι και εκπρόσωποι του Τύπου, αυτή θεωρήθηκε ως μια ιδιωτική στιγμή, που αποτυπώθηκε από την ίδια την οικογένεια, καθώς η πριγκίπισσα αναρρώνει.

Η μόνη προηγούμενη φωτογραφία της πριγκίπισσας μετά την εγχείρησή της ήταν μια λήψη παπαράτσι, η οποία δεν χρησιμοποιήθηκε από βρετανικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς λόγω ανησυχιών για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.