Έκκληση να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στη νομοθέτηση του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς και σε «κάθε μορφή γάμου, ή τεκνοθεσίας, η οποία αντίκειται στην ευαγγελική διδασκαλία» και στην «μακραίωνη παράδοση» του έθνους, εξέδωσε με ανακοίνωσή της η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Επιπλέον, διατυπώθηκε «έντονος προβληματισμός» και «ανησυχία» και με αφορμή δηλώσεις περί «προθέσεως» της κυβέρνησης να προωθήσει τα «σχεδιαζόμενα νομοθετήματα», την καλεί να μην προχωρήσει στην «αναγγελθείσα» νομοθεσία, την οποία χαρακτηρίζει «αντιευαγγελικήν».

Την ανακοίνωση του Αγίου Όρους κατά της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια σχολίασε ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος στην εκπομπή Super Κατερίνα και λίγο αργότερα μία δήλωση του Ανδρέα Καραγιάννη προκάλεσε αντιδράσεις στην εκπομπή και άγρια κόντρα ανάμεσα στους δύο άνδρες.

«Περίμενε κανείς από το Άγιο Όρος ότι θα στείλει ένα μήνυμα του θείου βρέφους και βγήκαν να πουν, γιατί οι άνθρωποι που αγαπιούνται να μην μπορούν να παντρευτούν. Καταρχάς, γιατί τους απασχολεί ο γάμος;  Έχουν μονάσει, έχουν αρνηθεί τα εγκόσμια και δεν θέλουν να βλέπουν τις γυναίκες που είναι ακάθαρτες. Η ομοφυλοφιλία, οι λεσβίες, οι τρανς, δεν είναι άνθρωποι που κολλάνε από μία κακή συμπεριφορά ή κακές παρέες. Είναι αυτό που θα έλεγαν οι πατέρες του Αγίου Όρους “έτσι τους έκανε ο Θεός”. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι βλασφημούν, όταν κατηγορούν τον Δημιουργό για μερικά πράγματα που έκανε στα πλάσματά του;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός ακτιβιστής δημοσιογράφος.

Στη συνέχεια η συζήτηση πήρε φωτιά με αφορμή τη δήλωση του Ανδρέα Καραγιάννη ότι «ομοφυλόφιλοι γίνονται».

«Ο κ. Βαλλιανάτος είπε ότι στο Άγιο Όρος οι αγιορείτες μοναχοί δεν ξέρουν ότι γεννιούνται. Ότι γεννιούνται; Πολλές φορές γίνονται ομοφυλόφιλοι, κ. Βαλλιανάτο» είπε ο Ανδρέας Καραγιάννης, με τον Γιάννη Πουλόπουλο να εκρήγνυται. «Τι λες, καλέ; Που ακούμε τέτοια πράγματα στην τηλεόραση;» είπε ο δημοσιογράφος.

«Ανησυχείτε κ. Καραγιάννη μήπως γίνετε αδερφή εσείς; Ανησυχείτε αν γίνετε; Τότε γιατί ανησυχείτε για τις άλλες; Γιατί ανησυχείτε για τους άλλους; Εσείς που μάθατε γράμματα; Βιολογία που μάθατε; Βιολογία που σπουδάσατε; Σπουδάσατε βιολογία, για να ξέρετε αν γεννιούνται ή αν γίνονται; Πού μάθατε ότι γίνονται κι όχι γεννιούνται; Επαναλαμβάνω. Στο επόμενο τέταρτο θα μείνουμε μόνο στο ότι γίνεται. Θα συνεχίσω εγώ, κάνοντας παράσιτα, μήπως γεννήσει το μυαλό σας και έρθετε στα συγκαλά σας και συμβουλευτείτε την επιστήμη και μάθετε ότι γεννιούνται. Κ. Καραγιάννη, συμμαζέψου λίγο, γιατί παραληρείς. Εσείς καζανάκι στο σπίτι σας έχετε; Κ. Καραγιάννη, απελευθερώστε μας από αυτό το μανούρι που ακούω στο αυτί μου. Τα έχετε ξεράσει όλα. Να σας πως τρεις κουβέντες; Μην κάνετε λόξιγκα τώρα που μιλώ. Συγκρατηθείτε λίγο και πιείτε λίγο νερό» απάντησε ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, δείχνοντας την ενόχλησή του.