Από τη γέννηση του Pornhub το 2007, η κορυφαία πλατφόρμα βίντεο πορνό και παρόμοιες ιστοσελίδες έχουν δει τεράστια αύξηση των επισκεπτών τους. Όμως αυτή αύξηση συνοδεύεται και με την αύξηση ενός κινδύνου, ειδικά για την αντίληψη των ανδρών γύρω από το σεξ και τη στάση τους έναντι των γυναικών.

Όπως επισημαίνεται σε άρθρο στο Her Campus, το δημοφιλές και βραβευμένο διαδικτυακό περιοδικό στο οποίο γράφουν φοιτήτριες από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Βρετανίας, μεταξύ των πιο δημοφιλών κατηγοριών σε σελίδες πορνό είναι αυτή της βίας.

Οι άνδρες βλέπουν όλο και περισσότερο τις γυναίκες ως σεξουαλικά αντικείμενα. Παράλληλα η συχνή χρήση ιστοσελίδων όπως το Pornhub δημιουργεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το σεξ. Οι άνδρες καταναλώνουν συχνά περιεχόμενο το οποίο είναι σκηνοθετημένο και ταυτόχρονα η βιομηχανία πορνό έχει διαμορφώσει μια επίπλαστη εικόνα για την «τέλεια» γυναίκα, η οποία είναι «όμορφη και υποτακτική».

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά επιβλαβή αντίληψη, καθώς μπορεί να ενθαρρύνει τη βία κατά των γυναικών στο σεξ. Ταυτόχρονα κάνει τους άνδρες να θεωρούν αυτή τη συμπεριφορά ως φυσιολογική, πιστεύοντας μάλιστα πως οι γυναίκες την απολαμβάνουν», όπως επισημαίνει η Rhiannon Lucy Cosslett σε άρθρο της στον Guardian. «Είναι σαν να προσπαθούν να κάνουν αυτά που έχουν δει στα βίντεο πορνό».

Οι αρνητικές επιπτώσεις του πορνό στην ανδρική υγεία

Η υπερβολική κατανάλωση πορνογραφικού υλικού μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά αρνητικών συνεπειών στην ψυχολογική και σωματική υγεία των ανδρών.

«Οι άντρες που εμφανίζονται στις ταινίες πορνό επιδεικνύουν το «ιδανικό» σώμα, δημιουργώντας ένα μη ρεαλιστικό πρότυπο για τους άνδρες. Αυτή η τοξική αρρενωπότητα και οι προσδοκίες γύρω από αυτήν ενδεχομένως απογοητεύουν και δημιουργούν ανασφάλειες σε πολλούς άνδρες, όταν διαπιστώνουν πως το σώμα τους δεν είναι το αντίστοιχο με αυτό που βλέπουν. Προκαλείται άγχος για την απόδοση στο σεξ, σωματικές δυσμορφίες, ακόμη και διατροφικές διαταραχές», αναφέρει η Rosa Pessagno στο δημοσίευμα του Her Campus.

Επίσης η διαθεσιμότητα πορνό με το πάτημα ενός κουμπιού είναι επικίνδυνη και για πρόκληση εθισμού. Όταν είναι τόσο εύκολη η πρόσβαση σε εκατομμύρια βίντεο, είναι επίσης τόσο εύκολο να ξεκινήσει ένας εθισμός, ειδικά για νεαρά έφηβα αγόρια.

Πολλοί άνδρες εκτίθενται σε πορνογραφικό υλικό σε μικρή ηλικία, κάτι που μπορεί να διαμορφώσει τις αντιλήψεις τους για το σεξ και τις σχέσεις. Η συνεχής έκθεση σε προκλητικό περιεχόμενο μπορεί να οδηγήσει σε αποστείρωση της σεξουαλικής εμπειρίας, όπου οι άνδρες αναζητούν όλο και πιο έντονες και ακραίες μορφές σεξουαλικής διέγερσης για να επιτύχουν την ίδια αίσθηση ικανοποίησης που παρέχεται από την πορνογραφία.

Η εθιστική φύση της πορνογραφίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα εξάρτησης, καθώς οι άνδρες αναζητούν συνεχώς τον ίδιο τύπο σεξουαλικής διέγερσης για να νιώσουν ικανοποίηση. Αυτή η εθιστική συμπεριφορά μπορεί να αποστερήσει τους άνδρες από την ικανότητα να απολαύσουν τις φυσικές, πραγματικές σεξουαλικές σχέσεις με μία σύντροφο. Η υπερβολική κατανάλωση πορνογραφικού υλικού μπορεί να προκαλέσει ακόμη και προβλήματα στύσης, καθώς η υπερέκθεση σε υπερβολικά διεγερτικά σεξουαλικά ερεθίσματα μπορεί να επηρεάσει την απόκρισή τους στη φυσική διέγερση.

«Φοβάμαι για τις νέες γενιές ανδρών που αποκτούν πρόσβαση σε αυτές τις πλατφόρμες. Φοβάμαι ότι νεαρά έφηβα αγόρια που βλέπουν βίαιο πορνό πιστεύουν ότι έτσι πρέπει να είναι το σεξ, και φοβάμαι ότι όταν μεγαλώσουν, θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη βία που διδάσκεται μέσω του πορνό εναντίον των γυναικών», γράφει η Rosa Pessagno και προσθέτει:

«Φοβάμαι επίσης τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσει το πορνό στα νεαρά αγόρια, τα οποία μπορεί να πιστέψουν πως οι γυναίκες είναι απλώς σεξουαλικά αντικείμενα. […] Νομίζω πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να τεθούν ακόμη περισσότεροι περιορισμοί σε πορνογραφικούς ιστότοπους, ώστε το περιεχόμενο να μην προβάλλεται σε λάθος ανθρώπους».

Η αναγνώριση των συνεπειών του πορνό στους άνδρες – και στις σχέσεις τους με τις γυναίκες – ενδεχομένως είναι το πιο κρίσιμο βήμα για τη λήψη μέτρων σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης πορνογραφικού υλικού και την ανάπτυξη πιο υγιών σεξουαλικών συνηθειών.