Η αλήθεια είναι ότι όλοι μπορεί να ξεχνάμε πράγματα ή που παρκάραμε ή να μας διαφεύγει ένα όνομα ή μια πληροφορία που είμαστε σίγουροι πως γνωρίζαμε. Και όσο μεγαλώνουμε, αυτό μας συμβαίνει πιο συχνά.
Πολλοί διερωτώνται ένα αυτά τα κενά μνήμης μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό. Εάν πρόκειται για πρώιμα στάδια γνωσικής έκπτωσης ή άνοιας και πότε τελικά ξεπερνούν τα «φυσιολογικά όρια» της ηλικίας;
Ακολουθούν 7 σημάδια που σύμφωνα με ειδικούς στο Time δείχνουν ότι ίσως ήρθε η ώρα να απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό…
1. Δυσκολεύεστε με οικείες δραστηριότητες
Αν και η αφηρημάδα μπορεί να εξηγηθεί από το multitasking ή την κόπωση, όταν μια απλή και γνώριμη εργασία γίνεται ξαφνικά περίπλοκη χωρίς να σας αποσπά κάτι την προσοχή, αυτό είναι ανησυχητικό. Ειδικά αν η δυσκολία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε λάθη με σοβαρές συνέπειες, όπως για παράδειγμα μια φωτιά από ένα ξεχασμένο μάτι.
2. Χάνετε προγραμματισμένες υποχρεώσεις
Ξεχνάτε να πάτε σε ραντεβού ή να πάρετε τα εγγόνια σας από το σχολείο, ενώ ποτέ δεν σας συνέβαινε κάτι τέτοιο στο παρελθόν; Αν αυτή η συμπεριφορά είναι εντελώς έξω από τα συνήθη σας, αξίζει να το αναφέρετε στον γιατρό σας – ακόμα κι αν συνέβη μόνο μία φορά.
3. Αλλάζει η διάθεση ή η προσωπικότητά σας
Η μνήμη δεν είναι το μόνο που επηρεάζεται σε πρώιμα στάδια άνοιας. Αλλαγές όπως αυξημένη ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, άγχος ή αδιαφορία μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια. Μην τα αγνοήσετε.
4. Χάνετε σημαντικά αντικείμενα
Όλοι ξεχνούν πού έβαλαν τα κλειδιά τους. Όμως, αν συστηματικά χάνετε σημαντικά πράγματα – όπως την πιστωτική σας κάρτα, το πορτοφόλι σας κ.α. – και δεν μπορείτε να θυμηθείτε πού τα αφήσατε, αυτό είναι ανησυχητικό. Η συχνότητα και η σοβαρότητα έχουν σημασία.
5. Επαναλαμβάνετε ερωτήσεις ή ιστορίες
Αν σας λένε ότι λέτε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά χωρίς να το συνειδητοποιείτε, δεν είναι απλώς θέμα προσωπικότητας. Αν είναι κάτι δεν το κάνατε στο παρελθόν, αξίζει να το διερευνήσετε.
6. Χάνεστε σε γνωστά μέρη
Το να χαθείτε στο δρόμο για το σούπερ μάρκετ που επισκέπτεστε κάθε εβδομάδα δεν είναι απλό μπέρδεμα. Η αδυναμία πλοήγησης σε οικείο περιβάλλον δείχνει πρόβλημα στη χωροταξική μνήμη, ένα σύμπτωμα που σχετίζεται άμεσα με νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
7. Η οικογενειακή ιστορία λέει πολλά
Αν ένας γονιός εμφάνισε Alzheimer ή άλλη μορφή άνοιας σε νεαρή ηλικία (π.χ. πριν τα 65), καλό είναι να είστε σε εγρήγορση. Μην αγνοήσετε πιθανά πρώιμα σημάδια. Η ηλικία εμφάνισης παίζει ρόλο στον κίνδυνο.
Συμπερασματικά, το να ξεχνάτε πού βάλατε το τηλεκοντρόλ δεν σημαίνει ότι έχετε άνοια. Όμως, όταν τα προβλήματα μνήμης γίνονται συχνότερα, πιο σοβαρά και αρχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, δεν είναι ώρα για πανικό, αλλά είναι ώρα για δράση. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο περισσότερες είναι οι επιλογές για παρέμβαση και διατήρηση της ποιότητας ζωής