Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι προσιτά και να βρίσκονται σε κάθε σπίτι, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, ειδικά μετά τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

Ωστόσο, τα στοιχεία διχάζουν παράλληλα την επιστημονική κοινότητα, με κάποιους επιστήμονες να τονίζουν ότι οι συγκεκριμένες τροφές αντικατοπτρίζουν και τον τρόπο ζωής κάθε ατόμου, πέρα από την οικονομική δυνατότητα του.

Πιο αναλυτικά, η νέα μελέτη έγινε στην Κίνα και σύμφωνα με την Daily Mail, οι πέντε κοινές τροφές που βρέθηκαν στο επίκεντρο είναι οι εξής: δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης, γιαούρτι, μπάρες πρωτεϊνών και ψητά φασόλια.

Κονσέρβες

Η μελέτη δείχνει πως όσοι καταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν 24% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή και 39% παραπάνω πιθανότητες να εμφανίσουν επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος των παραπάνω τροφών, οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλάτι, ζάχαρη και λίπος. Παράλληλα, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που έχουν συστατικά που δεν θα βρίσκονταν σε ένα ντουλάπι κουζίνας, όπως συντηρητικά, γλυκαντικά και τεχνητά χρώματα, ενώ συνήθως έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Επικίνδυνες τροφές ή τρόπος ζωής;

Εντούτοις, οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία και τονίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν επεξεργασμένες τροφές με μέτρο, παρά τα παραπάνω ευρήματα. Αυτό συμβαίνει, επειδή με βάση προηγούμενες μελέτες, οι συγκεκριμένες τροφές γίνονται επικίνδυνες, γιατί συνδυάζονται με έλλειψη άσκησης και μη κατανάλωση φρέσκων τροφών, φρούτων και λαχανικών.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι ένα διατροφικό μοτίβο με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που οδηγούν σε αυτή συσχέτιση», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Gunter Kuhnle, ειδικός στη διατροφή και την επιστήμη των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading.

Σεφ ετοιμάζει φαγητό με κρέας

Έτσι, τονίζει, το πρόβλημα δεν είναι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, αλλά ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής που την συνοδεύει, όπως το κάπνισμα, τα χαμηλά επίπεδα άσκησης και η έλλειψη θρεπτικών συστατικών από φρέσκα τρόφιμα.

Οι ειδικοί λοιπόν, συνιστούν μέτρια κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, που θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εξάλλου, τονίζουν πως το πρόβλημα δεν είναι οι επεξεργασμένες τροφές, αλλά ότι αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής, αντί για ένα συμπλήρωμα.