Τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού της Ελλάδας με μία επιπλέον δόση του επικαιροποιημένο εμβολίου το προσεχές φθινόπωρο εξετάζουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Ήδη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει ξεκινήσει την προεργασία που αφορά τη διαμόρφωση της στρατηγικής της χώρας μας σχετικά με τον επόμενο εμβολιασμό έναντι της Covid 19. Ειδικότερα, τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής μελετούν το πώς διαμορφώνονται οι επιδημιολογικοί δείκτες στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, και παράλληλα παρακολουθούν τις συστάσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ, όπως επίσης και τη διαθεσιμότητα των νέων επικαιροποιημένων εμβολίων.

Τι περιμένουν οι ειδικοί στο τέλος Αυγούστου

Όπως επισημαίνει σε σχετικό της ρεπορτάζ η «Καθημερινή» που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (17/8) η επιτροπή περιμένει την έγκριση του νέου επικαιροποιημένου εμβολίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή (European Medicines Agency), στα τέλη Αυγούστου, καθώς και τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις της και να δημοσιοποιήσει τις συστάσεις για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19, κάτι που τοποθετείται χρονικά τον προσεχή Οκτώβριο.

Πρωτεϊνικό εμβόλιο Novavax

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτό το οποίο προκρίνεται είναι να υπάρξει σύσταση για χορήγηση μιας επιπλέον δόσης με το επικαιροποιημένο εμβόλιο σε άτομα με υψηλό κίνδυνο νόσησης, στη λογική του ετήσιου εμβολιασμού όπως έναντι της γρίπης. «Θα πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι ο εμβολιασμός για την COVID-19 δεν διαφέρει από έναν εμβολιασμό για τη γρίπη» υπογραμμίζουν πηγές της «Κ».

Σημειώνεται ότι η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει τα νέα εμβόλια εντός του Σεπτεμβρίου. Αυτά έχουν σχεδιαστεί να στοχεύουν στις υποπαραλλαγές ΧΒΒ της «Όμικρον», οι οποίες επικρατούν τους τελευταίους μήνες έναντι άλλων παραλλαγών. Εκτιμάται πως μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά και έναντι της «Eris» η οποία φαίνεται να κερδίζει έδαφος διεθνώς.