Το να έχει υποστεί κάποιος δικός σας καρδιακή προσβολή και όχι καρδιακή ανακοπή, θα ηρεμούσατε ή θα ανησυχούσατε περισσότερο; Οι ιατρικοί ορισμοί μπορεί να προκαλούν σύγχυση σε πολλούς, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ των δύο καρδιακών συμβάντων. Είναι δύο διαφορετικές παθήσεις, επομένως χρειάζονται και διαφορετικές θεραπείες ως προς την αντιμετώπισή τους.

«Τόσο το έμφραγμα όσο και η καρδιακή ανακοπή είναι και τα δύο απειλητικά για τη ζωή» τόνισε στο Newsbeast o Δρ. Δημήτρης Αυγερινός, καρδιοχειρουργός στο Ωνάσειο και πρόσθεσε πως «η αναγνώριση των συμπτωμάτων του καθενός και η γνώση των ενεργειών που πρέπει να κάνετε μπορεί να σώσει μια ζωή».

Η βασικότερη διαφορά μεταξύ των δύο επεισοδίων έχει να κάνει με την αιτία που τα προκαλούν. «Το έμφραγμα προκύπτει λόγω προβλήματος στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ η ανακοπή είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας στο ηλεκτρικό κύκλωμα της καρδιάς» επισημαίνει ο καρδιοχειρουργός και προσθέτει πως «ένα μεγάλο έμφραγμα μπορεί και αυτό να προκαλέσει ανακοπή».

Τα συμπτώματα

Έφραγμα

Λόγω του ότι στο έμφραγμα η καρδιά συνεχίζει να χτυπά ενώ στην ανακοπή σταματά, τα δύο επεισόδια εκδηλώνονται με διαφορετικά συμπτώματα.

«Τα συμπτώματα του εμφράγματος είναι πιο κλασικά όπως: δυσφορία, έντονος πόνος στο στήθος, που μπορεί να καταλήγει στο χέρι ή στο λαιμό, αλλά κάποιες φορές ¨μπερδεύεται” και με πόνο στο στομάχι, καθώς χτυπά κάτω από το στέρνο» διευκρινίζει ο κ. Αυγερινός. Η ανακοπή δεν σε προειδοποιεί, λιποθυμάς και πέφτεις κάτω αναίσθητος γιατί σταματά η καρδιά να δουλεύει εντελώς» ανέφερε ο καρδιοχειρουργός.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

Τόσο στην περίπτωση εμφράγματος όσο και στην περίπτωση καρδιακής ανακοπής χρειάζεται άμεση παροχή βοήθειας από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Σε περίπτωση εμφράγματος θα πρέπει να ειδοποιηθεί ασθενοφόρο για να παραλάβει τον ασθενή και να αξιολογήσουν οι γιατροί μετά από καρδιογράφημα αν θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο σε περίπτωση ανακοπής.

«Είναι σημαντικό να ξέρει κάποιος να χρησιμοποιήσει απινιδωτή για να επαναφέρει τον καρδιακό παλμό στο άτομο ανέφερε ο κ. Αυγερινός και εξήγησε τι είναι το συγκεκριμένο μηχάνημα που μπορεί να σώσει ζωές.

O Δρ. Δημήτρης Αυγερινός, καρδιοχειρουργός στο Ωνάσειο

«Ο απινιδωτής είναι μια συσκευή που παρέχει ρεύμα υψηλής ενέργειας στην καρδιά μέσω του θωρακικού τοιχώματος σε κάποιον που βρίσκεται σε καρδιακή ανακοπή. Αυτό το ενεργειακό σοκ ονομάζεται απινίδωση και είναι ένα απαραίτητο βήμα για την επιβίωση του ασθενούς» σημείωσε ο καρδιοχειρουργός. Ο εξωτερικός αυτόματος απινιδωτής χρησιμοποιείται σε κάποιον που παθαίνει καρδιακή ανακοπή.

«Στην καρδιακή ανακοπή η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπάει, όμως με την απινίδωση μπορεί να επανέλθει ο σφυγμός, ώστε ο ασθενής να προλάβει να μεταβεί στο νοσοκομείο» επισήμανε ο καρδιοχειρουργός.

Πρόκειται για ένα αιφνίδιο γεγονός, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα – μέσα σε λίγα λεπτά Αυτός είναι και ο λόγος που οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές πρέπει να βρίσκονται σε μέρη με συνωστισμό (όπως σε καφετέριες ή εστιατόρια) και να είναι εύκολα προσβάσιμοι.

Ωστόσο, όπως είπε ο καρδιοχειρουργός «ακόμα και το ασθενοφόρο να καλέσει κάποιος, σε περίπτωση που κάποιος έχει πάθει πλήρη ανακοπή, ο εγκέφαλος νεκρώνεται σε 4 λεπτά. Κανένα ασθενοφόρο δεν μπορεί να φτάσει τόσο γρήγορα» ανέφερε. Έτσι η καλύτερη λύση είναι να είναι κάποιος κοντά που να μπορεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο μηχάνημα.

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν προβλήματα καρδιάς

Πολλοί άνθρωποι που βίωσαν καρδιακή προσβολή ήξεραν ότι διατρέχουν κίνδυνο. Οι καρδιακές ανακοπές, από την άλλη πλευρά, συμβαίνουν συχνά σε άτομα που δεν γνώριζαν ότι είχαν καρδιακό πρόβλημα και δεν γνώριζαν τους κινδύνους.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγερινό «οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή μπορεί να περιλαμβάνει: ανθυγιεινή διατροφή, έλλειψη άσκησης, κάπνισμα, υψηλή χοληστερόλη, υψηλή πίεση, υψηλό σάκχαρο (διαβήτης), όπως επίσης και η παχυσαρκία» σημείωσε.