Μία ελπιδοφόρα ανάρτηση πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως έγραψε ο ίδιος: «Με εξαίρεση την 1η εβδομάδα του Ιουνίου του 2020 όπου μεσοσταθμικά καταγράφηκαν οριακά κάτω από 4900 θανάτους, την εβδομάδα που μας πέρασε καταγράφηκαν οι λιγότεροι θάνατοι (4907) σε παγκόσμια κλίμακα με COVID-19 από την πρώτη εκθετική φάση της πανδημίας», ενώ «η πτωτική πορεία συνεχίζεται!».

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται και σε σχετικό γράφημα που κοινοποιεί ο καθηγητής στη σχετική ανάρτησή του, η οποία έχει ως εξής:

Με εξαίρεση την 1η εβδομάδα του Ιουνίου του 2020 όπου μεσοσταθμικά καταγράφηκαν οριακά κάτω από 4900 θανάτους, την…

Posted by Gkikas Magiorkinis on Monday, March 21, 2022

Τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως στη χώρα μας, συγκεκριμένα, η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίζει μια αυξητική τάση τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων κρουσμάτων του 7ημερου να έχει και πάλι ξεπεράσει τις 20.000.

Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, την 10η εβδομάδα του έτους που έληξε την προηγούμενη Κυριακή, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 24% στα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, η οποία αποδίδεται στην «Όμικρον 2».

Ωστόσο, παρατηρείται μια κάποια σταθεροποίηση τις τελευταίες 34 μέρες.

Επιπλέον, η εικόνα το Εθνικού Συστήματος Υγείας παραμένει σταθερή, καθώς παρά την αύξηση στο μέσο κυλιόμενο όρο νέων εισαγωγών του τελευταίου 7ημερου, που έχει φτάσει τώρα τις 328 νέες εισαγωγές ανά ημέρα.

Σύμφωνα με την τελευταία τακτική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις κλίνες ΜΕΘ Covid κατά 7% έως 9%. Ακόμα, καταγράφεται μείωση και των νέων διασωληνώσεων, αλλά και του αριθμού των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.