Μια επιστημονική μελέτη ανακάλυψε ότι υπάρχει πιθανότητα οι ενώσεις της κάνναβης να αποδειχθούν χρήσιμες στη μάχη κατά του κορονοϊού. Φυσικά, δεν μιλούν για την κατανάλωση ενός μεγάλου τσιγάρου γεμάτο κάνναβη. Να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κάνναβη μπορεί να εμποδίσει την είσοδο του ιού στα κύτταρα και επομένως να αποτρέψει τη μόλυνση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε αυτή τη Δευτέρα στο περιοδικό Journal of Natural Products με κριτές και έδειξε ότι δύο κανναβινοειδή οξέα – το κανναβιγερολικό οξύ και το κανναβιδινολικό οξύ – μπορούν να συνδεθούν με την πρωτεΐνική ακίδα του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί τον Covid-19.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν προστασία από μόλυνση, επειδή ο ιός δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν: «Βιοδιαθέσιμα από το στόμα και με μακρά ιστορία ασφαλούς ανθρώπινης χρήσης, αυτά τα κανναβινοειδή, μεμονωμένα ή σε εκχυλίσματα κάνναβης, έχουν τη δυνατότητα να προλαμβάνουν καθώς και να θεραπεύουν τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2».

Οι χημικές ενώσεις κάνναβης ήταν αποτελεσματικές και κατά κάποιων μεταλλάξεων

Οι δημιουργοί αυτής της συναρπαστικής μελέτης εργάστηκαν υπό τον Richard van Breemen, ερευνητή από το Global Hemp Innovation Center του Πανεπιστημίου του Όρεγκον στο Κολλέγιο Φαρμακευτικής και το Ινστιτούτο Linus Pauling. Συνεργάστηκαν επίσης με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον.

Ο van Breemen είπε: «Αυτά τα κανναβινοειδή οξέα είναι άφθονα στην κάνναβη και σε πολλά εκχυλίσματα κάνναβης, Δεν είναι ουσίες όπως η THC, το ψυχοδραστικό συστατικό της μαριχουάνας και έχουν καλό προφίλ ασφάλειας στους ανθρώπους».

Η μελέτη υποστήριξε περαιτέρω ότι οι ενώσεις ήταν αποτελεσματικές κατά των παραλλαγών, καθώς και «εξίσου αποτελεσματικές» κατά των παραλλαγών Άλφα και Βήτα της νόσου.

Ο επικεφαλής ερευνητής συνέχισε: «Αυτές οι παραλλαγές είναι πολύ γνωστές για την αποφυγή αντισωμάτων κατά της πρώιμης γενεαλογίας SARS-CoV-2, κάτι που είναι προφανώς ανησυχητικό δεδομένου ότι οι τρέχουσες στρατηγικές εμβολιασμού βασίζονται στην πρωτεΐνική ακίδα της πρώιμης γενεαλογίας ως αντιγόνο.

Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι το CBDA και το CBGA είναι αποτελεσματικά έναντι των δύο παραλλαγών που εξετάσαμε και ελπίζουμε ότι αυτή η τάση θα επεκταθεί και σε άλλες υπάρχουσες και μελλοντικές παραλλαγές».

Και πρόσθεσε: «Μπορεί ακόμα να προκύψουν ανθεκτικές παραλλαγές εν μέσω της ευρείας χρήσης κανναβινοειδών, ωστόσο τα ευρήματά μας μπορεί να σημαίνουν ότι ο συνδυασμός εμβολιασμού και θεραπείας με CBDA/CBGA θα πρέπει να δημιουργήσει ένα πολύ πιο δύσκολο περιβάλλον για τον SARS-CoV-2».