Σε ειδική μνεία στο σύνδρομο Long Covid που εμφανίζουν ορισμένοι ασθενείς με Covid-19 αναφέρθηκε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό από το Υπουργείο Υγείας.

«Δεδομένα ως προς την κλινική έκφραση της λοίμωξης Covid από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία αλλά και την Ολλανδία επιβεβαιώνουν τη σπανιότητα μίας σοβαρής νόσου, ενός σπάνιου συνδρόμου που σχετίζεται με την Covid, το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο», ανέφερε αρχικά η καθηγήτρια.

«Και είναι σημαντικό», πρόσθεσε, «ότι το επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναζήτηση και στη διευκρίνιση της συχνότητας των συμπτωμάτων που μπορούν να εμφανιστούν μετά από μία λοίμωξη με Covid στα παιδιά, εβδομάδες μετά από τη νόσηση, το λεγόμενο Post Covid ή Long Covid σύνδρομο το οποίο συμβαίνει ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της λοίμωξης και η συμπτωματολογία έχει συμπτώματα τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά.

Γίνονται μελέτες διότι, λόγω της διαφορετικής μεθοδολογίας, τα ποσοστά της συχνότητας ποικίλουν ευρέως».

«Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από τη λοίμωξη από την Covid», σημείωσε ακόμη η κ. Θεοδωρίδου, συμπληρώνοντας πως «αυξημένος αριθμός παιδιών με χρόνια προβλήματα έχει καταγραφεί στις χώρες που ήδη ο εμβολιασμός για τα παιδιά έχει προχωρήσει. Όμως υπάρχουν πολλά κενά στις γνώσεις μας σχετικά με τον κίνδυνο ανά κατηγορία νοσήματος».

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα του Long Covid, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 εβδομάδων ύστερα από τη λοίμωξη με κορονοϊό, η διεθνής βιβλιογραφία περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – το αίσθημα κούρασης, τη δύσπνοια, τον πόνο ή σφίξιμο στο στήθος, προβλήματα μνήμης ή συγκέντρωσης, αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση, πόνο στις αρθρώσεις.