Το κολλαγόνο είναι η ονομασία μιας ομάδας ινωδών πρωτεϊνών που υπάρχει σε όλα τα ζώα και βοηθά τους συνδετικούς ιστούς να εκτείνονται. Το κολλαγόνο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον οργανισμό καθώς σε αυτό κυρίως οφείλεται η παρουσία των πρωτεϊνών στα οστά, τους τένοντες και το δέρμα.  Όπως άλλωστε προδίδει και η ονομασία του, λειτουργεί σαν κόλλα που συγκρατεί το σώμα και αποτρέπει την κατάρρευσή του.

Πώς συνθέτουμε το κολλαγόνο

Τα κύτταρα που συνθέτουν κολλαγόνο στον οργανισμό μας είναι οι ινοβλάστες (δέρμα, τένοντες, συνδετικοί  ιστοί) και οι οστεοβλάστες (οστά). Το τελικό αποτέλεσμα είναι 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου που βρίσκεται στο δέρμα, τα νύχια, τα μαλλιά, τους μύες, τους τένοντες, τα αιμοφόρα αγγεία, τους χόνδρους, τις αρθρώσεις και τα οστά. 

Το κολλαγόνο έχει ζωτική σημασία για την καθημερινή εύρυθμη λειτουργία του σώματος μας συνολικά. Όσο μεγαλώνουμε όμως, η φυσική ικανότητα παραγωγής κολλαγόνου ελαττώνεται και προκύπτει το ερώτημα πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα. Το κολλαγόνο δεν προσλαμβάνεται διατροφικά. Πρέπει να συντεθεί εντός μας και προϋποθέτει να υπάρχουν σε επάρκεια συγκεκριμένα συστατικά τα κυριότερα των οποίων είναι: αμινοξέα, πυρίτιο, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά, Ω-λιπαρά, μέταλλα (ασβέστιο, μαγγάνιο, χαλκός, ψευδάργυρος) κ.ά.

Πού βρίσκουμε Πυρίτιο

Από τα συστατικά αυτά, το σημαντικότερο αλλά και το δυσκολότερο να προσληφθεί είναι το Πυρίτιο. Παρά το γεγονός ότι είναι το πιο άφθονο ορυκτό στο στερεό φλοιό της γης, εμείς μπορούμε να το καταναλώσουμε: από τους μίσχους φυτών που έχουν μεγαλώσει σε αμμώδη εδάφη, όπως το βότανο Εκουϊζέτο και η τσουκνίδα (αλλά συνήθως αυτό είναι το μέρος των φυτών που δεν τρώμε) και από τροφές όπως, το καστανό ρύζι, το πίτουρο ρυζιού, τα παντζάρια, τα φασόλια σόγιας, και τα δημητριακά ολικής αλέσεως (αλλά δεν μπορούμε να το απορροφήσουμε εύκολα).

Το Florasil® περιέχει πυρίτιο που απορροφάται σχεδόν κατά 100%

Η καλύτερη μορφή πρόσληψης πυριτίου είναι το οργανικό πυρίτιο, το οποίο βρίσκουμε σε ένα αξιόπιστο συμπλήρωμα διατροφής. Τέτοιο είναι το Florasil® της Flora. Περιέχει την πιο αφομοιώσιμη μορφή πυριτίου, από την ανοιξιάτικη συγκομιδή του βοτάνου Εκουϊζέτο (Equisetum Arvense), όταν όλα τα μέταλλα και τα φλαβονοειδή του φυτού βρίσκονται στη μέγιστη συγκέντρωσή τους. Παρασκευάζεται με τη μοναδική πατενταρισμένη μέθοδο υδατικής εκχύλισης, χωρίς χημικά, Kevran.

Διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου, συμβάλλει ουσιαστικά στην ελαστικότητα, τη δύναμη και την ευκαμψία των οστών και των συνδετικών ιστών. Είναι ασφαλές για καθημερινή και μακροχρόνια χρήση, απόλυτα καθαρό (χωρίς αλκαλοειδή ή θειαμινάση), κατάλληλο για vegans.

Μια ακόμη πολύ σημαντική ιδιότητα του πυριτίου είναι ότι αυξάνει τη απορρόφηση του ασβεστίου, για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και οστεοπενίας, την υγεία των οστών και των δοντιών.Προϊόν ΕΟΦ. Παρασκευάζεται από τη Flora, Canada. Αποκλειστική Διανομή MedMelon,  τηλ. 2310 449441, medmelon.gr