Στα μονοκλωνικά αντισώματα αλλά και στα κέντρα αποκατάστασης ασθενών με Covid αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό.

«Η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων αλλά δεν έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν είναι ένα εύκολο προϊόν, η διαδικασία παραγωγής τους είναι δύσκολη, όπως τα εμβόλια» ανέφερε.

Αναφορικά με τα κέντρα αποκατάστασης υπογράμμισε ότι «είναι ένα σημαντικό κομμάτι που θα το βρούμε μπροστά μας. Από την αρχή της πανδημίας δώσαμε έμφαση και έχουμε συνεργαστεί κυρίως με τον ιδιωτικό τομέα. Δέχονται περιστατικά μακροχρόνιων ασθενών με covid και περιστατικά που χρήζουν αποκατάστασης».

«Γίνεται προσπάθεια ώστε μεθοδικά και συγκροτημένα να παρακολουθήσουμε τους post-covid ασθενείς που χρήζουν αποκατάστασης. Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επαναλειτουργία των νοσοκομείων και των χειρουργείων, τα οποία πρέπει να επανέλθουν σε κανονικότητα» πρόσθεσε.

Σχέδιο επιστροφής στην κανονική λειτουργία των νοσοκομείων

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει να υλοποιεί από την επόμενη εβδομάδα σχέδιο επιστροφής στην κανονική λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως η κάμψη που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα τόσο στις εισαγωγές στις απλές κλίνες νοσηλείας, όσο και στη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Το σχέδιο θα εξελίσσεται ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα με την αύξηση κρουσμάτων υπήρξε αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων τα οποία δεν ήταν επείγοντα και έκτακτα.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, την Παρασκευή 21 Μαίου, το Νοσοκομείο «Θριάσιο» θα επανέλθει στην κανονική του λειτουργία και σταματά η χρήση του ως νοσοκομείο Covid. Eπίσης, την Κυριακή 23 Μαίου θα είναι η τελευταία εφημερία που θα κάνει το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» και θα ξεκινήσει επίσης η σταδιακή λειτουργία του Νοσοκομείου «Σισμανογλείου».

Την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα από τα Νοσοκομεία «ΚΑΤ», «Γεννηματάς» και «Αττικό» θα δοθούν οι κλίνες που είχαν δεσμευτεί για την Covid σε περαστικά non Covid.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.