Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή και πρακτική καθημερινή λύση διατροφής. Εύκολοι και γρήγοροι στην κατανάλωση, είναι μια εξαιρετική επιλογή για υγιεινό σνακ στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, στο σχολείο, μετά από το γυμναστήριο κ.ά.

Ιδιαιτέρως δε μια συγκεκριμένη κατηγορία ξηρών καρπών, τα κελυφωτά φιστίκια ή αλλιώς τα γνωστά μας φιστίκια Αιγίνης (αν και ο όρος είναι άστοχος καθώς τα Αιγίνης αποτελούν μια ποικιλία αυτών των φιστικιών που απλώς παράγονται σε συγκεκριμένο μέρος).

Αποτελούν τον ξηρό καρπό με τις λιγότερες θερμίδες (μια χούφτα 30 γραμμαρίων δίνει 170 θερμίδες), αλλά και τα περισσότερα συστατικά. Περιέχουν καλά μονοακόρεστα λιπαρά, όπως του ελαιολάδου, υδατάνθρακες για ενέργεια και ιδιαιτέρως φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη βέλτιστη λειτουργία του εντέρου.

Παράλληλα, στα κελυφωτά φιστίκια βρίσκουμε ένα εξαιρετικό συνδυασμό απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, όπως για παράδειγμα βιταμίνες συμπλέγματος Β, απαραίτητες για τη λειτουργία των ενεργειακών συστημάτων του οργανισμού μας και όχι μόνο. Επίσης, ξεχωρίζουν καθώς είναι ο ξηρός καρπός με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες, ουσίες που αποδεδειγμένα σήμερα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Τέλος, αποτελούν τον ξηρό καρπό με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία γνωρίζουμε ότι μας προστατεύουν από τη γήρανση και νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά, διάφορες μορφές καρκίνου κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι περιέχουν την ουσία λουτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση της βλαβερής ακτινοβολίας που καθημερινά εισέρχεται στα μάτια μας,
προστατεύοντάς τα έτσι από την γήρανση και την εμφάνιση διαταραχών όπως ο καταρράκτης.

Αυτό λοιπόν που απαιτείται σήμερα είναι υγιεινές επιλογές και σνακ εντός και εκτός σπιτιού. Προς την κατεύθυνση αυτή έχετε πάντα μαζί σας λίγα κελυφωτά φιστίκια.

Για πολλούς έχουν χαρακτηριστεί ως σούπερ τροφή, καθώς μια χούφτα 30 γραμμαρίων μόνο καλύπτει σημαντικό μέρος των ημερησίων αναγκών σε ενέργεια, καλής ποιότητας λίπος και απαραίτητα μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Πηγή: neadiatrofis.gr