Για 3η συνεχή χρονιά το νοσοκομείο Γεννηματάς διοργανώνει πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου του κοινού για την πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και παράλληλα προσφέρει ενημέρωση για την υγεία των ματιών.

Από 1-15 Δεκεμβρίου από τις 9:00-12:00 θα υπάρχει στο χώρο κοντά στη γραμματεία των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων στάντ όπου οφθαλμίατροι και νοσηλευτές θα ενημερώνουν το κοινό για την σημασία της υγείας των ματιών και θα διενεργούν διαγνωστικό τεστ για την πρόωρη ανίχνευση εκδηλώσεων της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια πάθηση του κεντρικού τμήματος του αμφιβληστροειδούς του ματιού. Η ωχρά κηλίδα είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι του αμφιβληστροειδούς, ικανή να ξεχωρίζει λεπτομέρειες, όπως τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου ή τις λέξεις μιας σελίδας.

Αυτή η λεπτομερής όραση ονομάζεται κεντρική όραση. Το υπόλοιπο του αμφιβληστροειδούς μας δίνει την περιφερική όραση, που δεν είναι ικανή να αναγνωρίζει λεπτομέρειες. Οι εκφυλιστικές αλλαγές στην ωχρά κηλίδα οδηγούν σε απώλεια της κεντρικής όρασης, αλλά όχι και της περιφερικής.

Τις δωρεάν εξετάσεις διοργανώνουν η Κρατική Οφθαλμολογική Κλινική, το τμήμα Βυθού και Παθήσεων Ωχράς της Α’ Οφθλαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας