Η μέθοδος αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φόρα στην Ελλάδα στο 12ο Πανελλήνιο Αγγειοχειρουργικό συνέδριο τον Ιανουάριο του 2010 στο Ζάππειο από τον κύριο Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργό, με ανακοίνωση τότε εκατοντάδων περιστατικών. Σήμερα η μέθοδος έχει εφαρμοστεί με επιτυχία από την ομάδα του σε πάνω από 1200 ασθενείς, αριθμός συγκρίσιμος με δεδομένα άλλων χωρών. Η πρώτη επέμβαση στον κόσμο έγινε το 1999.

Ας τα δούμε όμως όλα αναλυτικά και με την σειρά:

Ποια τα συμπτώματα και επιπλοκές της φλεβικής ανεπάρκειας;

• Πρήξιμο.
• Οίδημα.
• Πόνο.
• Βαριά άκρα.
• Καυσαλγίες,υπέρχρωση.
• Αίσθημα τάσεως.
• Κνησμό (φαγούρα),χρόνια δερματίτις.
• Ερυσίπελας.
• Αιμωδίες (μουδιάσματα),θρόμβωση σαφηνών φλεβών

Οι παραπάνω ενοχλήσεις επιδεινώνονται συνήθως μετά από μακρά καθιστική θέση, τις βραδινές ώρες, στην αρχή κάθε ζεστής εποχής, προ της περιόδου και κατά την εγκυμοσύνη. Ένα συχνό σύμπτωμα των κιρσών είναι η θρομβοφλεβίτιδα στην οποία το τοίχωμα τις φλέβας, φλεγμαίνει και παρουσιάζει θρόμβο. Η επιφανειακή αυτή θρομβοφλεβίτιδα δημιουργεί πόνο, το δέρμα είναι σκληρό, ζεστό, κόκκινο και πρησμένο. Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία εκτός και αν ο θρόμβος περάσει μέσω των διατιτραινουσών φλεβών στο εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο, κατάσταση η οποία είναι σοβαρή, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μετατοπιστεί προς τους πνεύμονες και να δημιουργήσει πνευμονική εμβολή. Σ’ αυτή τη περίπτωση η κατάσταση είναι επείγουσα και χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Ποιες οι επιπλοκές της φλεβικής ανεπάρκειας και πως εμφανίζονται;

– φλεγμονή του δέρματος,
– υπέρχρωση (σκούρο καφέ χρώμα),
– έκζεμα,
– δερματίτιδα εκ στάσεως του αίματος,
– τροφικές διαταραχές του δέρματος (σκλήρυνση του δέρματος και υποδόριου ιστού).

1. Στο τελικό στάδιο δημιουργείται έλκος δηλαδή πληγή το οποίο ονομάζεται φλεβικό ή άτονο έλκος.

2. Ξαφνικό πρήξιμο της γάμπας ή αιφνίδιος πόνος μπορεί να σημαίνει θρόμβωση εσωτερικών (εν τω βάθει) φλεβών.

3. Όταν το δέρμα πάνω από τον κιρσό λεπτύνει πολύ τότε μπορεί από ένα μικρό τραυματισμό να αιμορραγήσει.

Στη περίπτωση αυτή πρέπει να επισκεφτούμε το γιατρό μας.

Επεμβατική θεραπεία με ενδοφλέβιο laser (διοδικό laser 1470 nm ELVeS)
Η μορφολογία των κιρσών και η βαρύτητα της πάθησης, καθορίζουν το είδος της θεραπείας.

Η πλέον σύγχρονη, ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος είναι η θεραπεία των κιρσών με το ενδοαυλικό laser ELVeS 1470 nm. Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται από 95-99% σε σχέση με τη κλασική ανοιχτή χειρουργική, που δεν ξεπερνούσε το 65-70%. Είναι απαραίτητη και η ύπαρξη υπερηχογραφικού μηχανήματος (triplex) για την εφαρμογή της τεχνικής. Γίνεται με μέθη και τοπική αναισθησία ενώ η συνολική ιατρική πράξη διαρκεί 50-60 λεπτά.

Ποια τα επιπλέον πλεονεκτήματα της θεραπείας με το laser ELVeS;

• Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος.
• Προξενεί ελάχιστη δυσφορία.
• Δεν αφήνει ουλές, ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου.
• Συντομεύει εξαιρετικά τον χρόνο ίασης.
• Μετά τη θεραπεία, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις κανονικές του δραστηριότητες.

Το ενδοφλέβιο laser είναι ιδανικό για τη θεραπεία της μείζονος και της ελάσσονος φλέβας, καθώς και των διατιτρωσών. Μπορούν να θεραπευτούν ταυτόχρονα και τα δύο κάτω άκρα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας γίνεται αφαίρεση των κιρσοειδών κλάδων των σαφηνών φλεβών (μείζονος και ελάσσονος) με μικροχειρουργική τεχνική, χωρίς τομές διαμέσου πολύ μικρών οπών. . Η σκληροθεραπεία συμπληρώνει την ελάχιστα επεμβατική τεχνική του ενδοφλέβιου laser.

Πώς γίνεται η επεμβατική θεραπεία;

Όταν η φλεβική ανεπάρκεια είναι προχωρημένη και υπάρχουν άτονα έλκη τότε χρειάζεται επεμβατική αντιμετώπιση. Αυτή περιλαμβάνει:

1. Το ενδοαυλικό laser το οποίο αποτελεί την πιο σύγχρονη θεραπεία των τελευταίων επτά ετών, η οποία είναι αναίμακτη, ανώδυνη, ασφαλής για τον ασθενή και ευκόλως επαναλαμβανόμενη.

2. Σε αντίθεση με την παλιά κλασσική μέθοδο, την σαφηνεκτομή με την οποία αφαιρούσαμε ολόκληρη την σαφηνή φλέβα, μείζονα ή ελάσσονα, από τη βουβωνική χώρα μέχρι το έσω σφυρό(αστράγαλο) για την πρώτη και από την ιγνυακή περιοχή(πίσω από το γόνατο) μέχρι το έξω σφυρό για την δεύτερη. Το ενδοαυλικό laser ELVeS 1470nm ανατρέπει τα παλιά δεδομένα με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.

3. Οι φλέβες αυτές δεν αφαιρούνται, οπότε δεν γίνονται μεγάλες τομές, δεν τραυματίζονται ιστοί, δεν τραυματίζονται νεύρα όπως στην ανοικτή χειρουργική μέθοδο.Με διαδερμικό τρόπο, δηλαδή από μία μικρή οπή όση και η διάμετρος μιας βελόνας, «εισάγονται» τα υλικά του ενδοαυλικού laser και εν συνεχεία η οπτική ίνα. Η οποία με την καθοδήγηση έγχρωμου υπερηχοτομογράφου γίνεται «σύγκλεισης» της πάσχουσας φλέβας και συρρίκνωση αυτής.

4. Στην περιοχή του έλκους γίνεται απολίνωση της διατιτρώσας ή της πάσχουσας φλέβας.

Μια διαδικασία ανώδυνη και γρήγορη, με τον ασθενή να περπατά αμέσως μετά και να εξέρχεται του νοσοκομείου σε ελάχιστες ώρες. Δύναται επίσης να επανέλθει στην εργασία του σε 4-5 ημέρες. Να σημειώσουμε ότι η κλασσική «ανοικτή» μέθοδος είχε υποτροπές, όπως ουλές από τις τομές, τραυματισμό νεύρων, επώδυνα αιματώματα και το κυριότερο επανεμφάνιση κιρσών λόγω του φαινομένου της νεοαγγειογένεσης.

Το ενδοαυλικό laser με το τελευταίας γενιάς ELVeS 1470nm μας έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα με επιτυχία 95-97%. Οι υποτροπές ελαχιστοποιούνται διότι με τα απεικονιστικά μέσα σαρώνεται όλο το φλεβικό δίκτυο και ανευρίσκονται όλα τα πάσχοντα φλεβικά τμήματα.Έτσι αντιμετωπίζεται η πάθηση με απόλυτη ακρίβεια.Στους διαβητικούς ασθενείς με την ενδοσκοπική laser τεχνική δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επούλωσης του δέρματος. Ετσι σήμερα με την τεχνογνωσία και την υψηλή τεχνολογία που διαθέτουμε μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνική σε πάνω από 90% των περιπτώσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργός, τηλ.: 694 426 1464