Πώς σκοτώνει η ηρωίνη

Κάνει «κατάληψη» στον εγκέφαλο, ο οποίος σταματά να δίνει εντολές


ΥΓΕΙΑ
10:55
10/02/2014
Πώς σκοτώνει η ηρωίνη
13
loading

Όταν κάποιος ακούει τη φράση «υπερβολική δόση ναρκωτικών» είναι φυσικό να υποθέσει, ότι ένας άνθρωπος εισέπνευσε, κατάπιε ή έκανε ένεση με μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών εξαιτίας κάποιου λάθους.

Η υπερβολική δόση ηρωίνης όμως, όπως αυτή που φέρεται να στοίχισε τη ζωή του ταλαντούχου ηθοποιού Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό… και καθόλου απλή υπόθεση, γράφει η Susan Brink στο National Geographic.

Η υπερβολική δόση ηρωίνης συμβαίνει επειδή, εξαιτίας της ναρκωτικής αυτής ουσίας, επηρεάζονται οι νευρώνες του εγκεφάλου κάθε χρήστη.

Οι αλλαγές αυτές, ωστόσο, μπορεί να συμβούν σε διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου και με διαφορετική ταχύτητα.

Το τμήμα της ευχαρίστησης «ουρλιάζει» και αποζητά από το χρήστη όλο και πιο πολύ, όμως τα πρωτόγονα κέντρα του εγκεφάλου, που ελέγχουν την αναπνοή και τη λειτουργία της καρδιάς δεν αναπτύσσουν τον ίδιο βαθμό αντοχής με τον ίδιο ρυθμό και με τη σειρά τους αρχίζουν να «φωνάζουν»: «Φτάνει! Αρκετά! Μέχρι εδώ».

«Καθώς αυξάνεται η δόση, το άτομο αναπτύσσει μια ταχύτατη ανοχή στο αίσθημα ευφορίας, όμως δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο ρυθμό η αναπνευστική λειτουργία» εξηγεί ο David Smith, ιδρυτής του κέντρου Haight Ashbury Free Clinics στο Σαν Φρανσίσκο, που ειδικεύεται στη θεραπεία εθισμών.

Πέρα από το βιολογικό δίλημμα, που βασανίζει τον εγκέφαλο των χρηστών, προκύπτουν και ορισμένα πρακτικά προβλήματα.

Από τη στιγμή που η ηρωίνη είναι μια ουσία που δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο, οι χρήστες δε μπορούν να γνωρίζουν τι ακριβώς περιέχεται στα σακουλάκια με την άσπρη σκόνη.

Καθαρή ηρωίνη; Ηρωίνη με ζάχαρη, άμυλο ή γάλα σε σκόνη;

Ή μήπως ηρωίνη «εμπλουτισμένη» με μία ακόμη πιο ισχυρή ουσία, όπως η φαιντανύλη (fentanyl), ένα οπιοειδές παρόμοιο με την ηρωίνη, όμως πολλές φορές πιο ισχυρό;

«Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που κάποιος κάνει ένεση με ηρωίνη, παίρνει το ρίσκο υπερβολικής δόσης» ανέφερε από την πλευρά του ο Jack Stein από το National Institute on Drug Abuse.

…Και ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο ολοένα και αυξάνει.

Ο αριθμός των χρηστών ηρωίνης έχει αυξηθεί από 373.000 το 2007, σε 669.000 το 2012 καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 80%.

Η ηρωίνη κάνει «κατάληψη» στον εγκέφαλο

Όταν μπει στον οργανισμό η ηρωίνη, βρίσκει το δρόμο της μέσω του κυκλοφορικού συστήματος, όπου μετατρέπεται σε μορφίνη και καταλήγει στον υποδοχέα οπιοειδών του εγκεφάλου και τον «ενεργοποιεί».

Μέσα σε επτά με οκτώ δευτερόλεπτα, ο χρήστης νιώθει ένα κύμα ευφορίας να τον καταλαμβάνει.

Αμέσως μετά περνάει στο επόμενο στάδιο, μια φάση κατά την οποία το αίσθημα υπνηλίας εναλλάσσεται με την κατάσταση εγρήγορσης, κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Η ευχαρίστηση που νιώθει ο χρήστης τις πρώτες φορές που κάνει χρήση ηρωίνης, δεν επαναλαμβάνεται με την παρατεταμένη χρήση.

Αυτή η αρχική ευφορία μετατρέπεται σε μια «ανάμνηση», που στη συνέχεια αναζητά με μανία και εμμονή.

«Τα ναρκωτικά κάνουν κατάληψη στον εγκέφαλο και σταματάς να νιώθεις ευχαρίστηση. Ο χρήστης, που άλλοτε ένιωθε "την απόλυτη ευφορία", τώρα θα είναι "τυχερός" αν νιώθει απλά κάπως καλύτερα» προσθέτει ο Stein.

Η εμπειρία της χρήσης ηρωίνης αλλάζει τον εγκέφαλο για πάντα.

Άνθρωποι σαν τον Χόφμαν -που είχε δηλώσει ότι ήταν «καθαρός» για περισσότερα από 20 χρόνια προτού ξαναπέσει στη δίνη των ναρκωτικών- παραμένουν ευάλωτοι και δεν είναι δύσκολο να «νικηθούν» από τον εθισμό τους ξανά και ξανά, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Τα ναρκωτικά έχουν μια πανίσχυρη επίδραση στα κέντρα μνήμης του εγκεφάλου» εξηγεί ο Stein και συνεχίζει: «Οι θετικές αναμνήσεις από τη χρήση του ναρκωτικού παραμένουν βαθιά ριζωμένες στον εγκέφαλο».

Ίσως όμως και να έπεσε θύμα της επιβαρυμένης ηρωίνης, της λεγόμενης «ηρωίνης των Ανατολικών Ακτών», προσθέτει η αρθρογράφος.

«Υπάρχουν αναφορές στην Πενσιλβάνια, το Βερμόντ, το Μέριλαντ και αλλού στις Ανατολικές Ακτές των ΗΠΑ για ηρωίνη αναμεμιγμένη με φαιντανύλη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να παίρνουν μεγαλύτερη δόση από αυτή που νομίζουν» είπε ακόμη ο Stein.

Καθώς οι χρήστες προσπαθούν να βρουν ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην ανάρρωση και το κατρακύλισμα, όπως συμβαίνει σε πολλούς, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να καταφέρουν να υπολογίσουν τα επίπεδα αντοχής τους.

Μπορεί να νομίζουν ότι μπορούν να το ελέγξουν και να κάνουν μικρή χρήση, όμως πολύ συχνά υποτροπιάζουν ακόμη πιο γρήγορα και σε πιο έντονο βαθμό απ’ ό,τι παλαιότερα.

«Είναι κάτι σαν αυτό που συμβαίνει σε όσους είναι αλλεργικοί στο τσίμπημα μελισσών. Όταν σε τσιμπήσουν για πρώτη φορά, έχεις μια πολύ έντονη αντίδραση. Κάθε επόμενη φορά τα πράγματα είναι χειρότερα από την προηγούμενη» πρόσθεσε ο ίδιος.

Από ένα σημείο και μετά, ο εγκέφαλος σταματά να στέλνει τα αυτοματοποιημένα μηνύματά του για τη συνέχιση της αναπνοής και τη λειτουργία της καρδιάς και ο χρήστης πεθαίνει από υπερβολική δόση.

Αν ο Χόφμαν δεν ήταν μόνος του, όταν έκανε για τελευταία φορά χρήση, θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει σωθεί.

Η ναλοξόνη (naloxone) είναι ένα ενέσιμο οπιοειδές-ανταγωνιστής, που έχουν οι διασώστες μαζί τους. «Η άμεση χρήση αυτού του φαρμάκου μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη» είπε κλείνοντας ο Stein.

Ενεργοποιεί τα πρωτόγονα κέντρα του εγκεφάλου και εκείνος αρχίζει να δίνει ξανά στο σώμα την εντολή να αναπνεύσει και στην καρδιά να συνεχίσει να χτυπά…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar Zombi

  Εγώ έχω δοκιμάσει ηρωινη τρεις φορές σαν μαστουρα δεν μαρεσε μετά κοκαινη ωραιό πράμα αλλά ακριβό μετά mdma χάπια και mda κρυσταλους ωραία αυτά αλλά σπάνια πέζουν μετά κάτι νόμιμα ναρκωτικά τύπου αμφεταμινες άλλες [...] μετά speed άλλη μπουρουχα μετά κόλλησα στην κρυσταλικη μεθαμφεταμινη για πάνω από τρεις μήνες το καλύτερο ναρκωτικό μπορώ να πω μισό γραμμάριο κατέβαζά σε μυτιες και μια βδομάδα χωροπιδουσα σαν την μαϊμού από δέντρο σε δέντρο μετά το έκοψα με την χρήση υδροπονικης κανναβης και καντήσα χασικλακι με λίγα λόγια σαν την μάστορα τις υδροπονικης κανναβης δεν έχει μισό τσιγάρο και επιτοπου για υπνο

 2. avatar anekfrastos

  Μακαρι να γυρνουσε ο χρονος πισω στο λεπτο πριν πιω την πρωτη μυτια, μακαρι..

  1. avatar Elli Agkou

   Συμφωνω κ επαυξανω...να γυρνουσε ο χρονος πισω σ εκεινη την στιγμη...πιανεις τον εαυτο σου τον σπας στο ξυλο τον βαρας κατω σαν το χταποδι χωρις λογο..κ μετα.. εχει ο θεος...

 3. avatar anekfrastos

  Αμα μπεις στο μαυρο λουκι μια φωρα μοναχα φτανει νά [...]τη ζωη σου.

 4. avatar Τακας

  Ή ηρωίνη κόβεται αν βρεις. Κάτι πιο δυνατό απ αυτη

 5. avatar panos fk

  Ειμαι πρόσφατα κομμένος από ηρωίνη τα άντεξα όλα πάει ένας μήνας τώρα αλλά έχει δίκιο ο επιστήμονας ότι πάντα θα υπάρχει η αυτή η ρίζα βαθιά μες το μυαλλο (της ηρωινης)απλά είναι ολα μες το μυαλλο..αμα έχεις να κάνεις πραμματα στη ζωή σου και δεν κοιτάς πισω αλλά πάντα μπροστά και πεις ότι η ΖΩΗ συνεχίζεται θα πάνε όλα καλά....

 6. avatar Στρατος1985

  Οσοι πιστευετε οτι φταιει το χασις, αξιοι της μοιρας σας. Οσοι απο χασις το προχωρησαν σε σκληρα ναρκωτικα το εκαναν σε ευαλωτη ηλικια και συναισθηματικη κατασταση. Αν εισαι ενας ενηλικας, ψυχραιμος, με συνειδηση και εχεις στο μυαλο σου την διαφορα, δεν εχεις κανεναν κινδυνο

 7. avatar knick

  Όλοι η υπόθεση καταλήγει σε μια τρέλα οποίος τα καταφέρει τα κατάφερε οποίος όχι έχει τελειώσει κυριολεκτικά το τίμημα έχει πόνο πολύ και εκεί είναι που κυριαρχεί ο φόβος της στέρησης το να νιώθεις ένα άδειο (κουφάρι) και νάτο καταλαβαίνεις είναι ακόμα πιο δύσκολο

 8. avatar jojaffar

  Όλα ξεκινούν από το τσιγάρο... περαστικά στη θεία μου που έπαθε εγκεφαλικό και παράλυση στα 55 της, τουλάχιστον μέχρι τότε πραγματικά το ευχαριστήθηκε καπνίζοντας.

 9. avatar petmath

  Όλα ξεκινούν από το χασίς . Δεν υπάρχουν μαλακά και σκληρά ναρκωτικά , αλλά μόνο ναρκωτικά !!!!!!!

  1. avatar robin

   Έπρεπε να την πεις την βλακεία σου δεν άντεξες.

   1. avatar Kyros Granazis

    ροβιν δεν ξέρεις τι σου γίνεται!!!!!!

 10. avatar gaster

  \"…Αν ο Χόφμαν δεν ήταν μόνος του, όταν έκανε …. θα μπορούσε ενδεχομένως να σωθεί.\".
  Η ιδέα μου είναι ότι τόσο το συγκεκριμένο δημοσίευμα όσο και άλλα σχετικά με το θάνατο του Χόφμαν αφήνουν υπόνοιες για ευθύνη της συζύγου του που τον έδιωξε?? Μπορεί να κάνω λάθος αλλά αν υπονοούν κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει