Τα ιατρικά παράδοξα και οι περίεργες και σπάνιες ασθένειες και σύνδρομα σίγουρα προκαλούν δέος, καθώς ξεφεύγουν από αυτό που έχουμε συνηθίσει ως «φυσιολογικό», όμως η αλήθεια και η πολυπλοκότητα ενός… φυσιολογικού ανθρώπινου οργανισμού μπορεί πολλές φορές να είναι πιο περίεργη και από την επιστημονική φαντασία!

Για να αποδείξει τα γραφόμενά της στο mentalfloss.com, η Maggie Ryan Sandford παραθέτει μερικά παράξενα γεγονότα για το ανθρώπινο σώμα που ενδεχομένως να μη γνωρίζατε:

1. Γλώσσα
Τι κοινό μπορεί να έχει η ανθρώπινη γλώσσα με το πλοκάμι ενός χταποδιού και την προβοσκίδα ενός ελέφαντα; Και τα τρία αυτά όργανα αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα μιας μοναδικής δομής η οποία καλείται «μυϊκός υδροστάτης». Πρόκειται για μια δέσμη μυών που λειτουργούν χωρίς σκελετική υποστήριξη. Το τμήμα αυτό του σώματος είναι ιδιαίτερα δυνατό, ανθεκτικό, εύκαμπτο και ευέλικτο. Αν η γλώσσα μας είχε το μέγεθος της προβοσκίδας ενός ελέφαντα… θα μπορούσαμε κι εμείς να ξεριζώνουμε δέντρα!

2. Υοειδές οστό
Πρόκειται για το οστό σε σχήμα υ (τόξου) που βρίσκεται κάτω από τη γλώσσα. Το ιδιαίτερο με αυτό το οστό είναι ότι είναι εντελώς ανεξάρτητο από τον υπόλοιπο σκελετό.

3. Μαλλιά

Μετά το θάνατο ενός ανθρώπου τα μαλλιά και τα νύχια του δε συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι καθώς αφυδατώνεται και υποχωρεί το δέρμα, δημιουργείται αυτή η… μακάβρια εντύπωση της ανάπτυξης των μαλλιών και των νυχιών.

Τα μαλλιά είναι άλλωστε ένας περίεργος συνδυασμός… «ζωντανού και νεκρού». Ο ζωντανός θύλακας της τρίχας σπρώχνει προς τα έξω την τρίχα, η οποία αποτελείται από διαφορετικά μη-ζωντανά, ωστόσο προστατευτικά κύτταρα από κερατίνη. Όταν ασπρίζουν τα μαλλιά, αυτό σημαίνει ότι τα χρωστικά κύτταρα… πεθαίνουν.

4. Νύχια
Έχετε παρατηρήσει ότι τα νύχια των ποδιών σας μεγαλώνουν πιο αργά από εκείνα των χεριών; Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μια εξελικτική σχέση μεταξύ του μήκους των οστών στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών. Οι άκρες των δαχτύλων των ποδιών είναι πιο κοντές από εκείνες των χεριών, με αποτέλεσμα τα νύχια των ποδιών να μη μεγαλώνουν το ίδιο γρήγορα. Για τον ίδιο λόγο το νύχι του μεσαίου δαχτύλου (στο χέρι) μεγαλώνει πιο γρήγορα από εκείνο του μικρού.

5. Βιοφωταύγεια
Δεν φωτίζουν μόνο οι πυγολαμπίδες και οι μέδουσες, αλλά και οι άνθρωποι. Ναι, καλά ακούσατε. Το φαινόμενο της βιοφωταύγειας είναι η δημιουργία φωτός σε διάφορα μήκη κύματος που εκπέμπεται από διάφορους ζώντες οργανισμούς, και συχνά καλείται εσφαλμένα φωσφορισμός, αναφέρει η Wikipedia. Το 2009 μια ομάδα ερευνητών από την Ιαπωνία ανέπτυξε μια κάμερα 1000 φορές πιο ευαίσθητη από το ανθρώπινο μάτι και κατέγραψε την ανθρώπινη βιοφωταύγεια.

Έτσι, την επόμενη φορά που κάποιος θα σας μπει ότι «λάμπετε»… να τον πιστέψετε!

6. Συκώτι

Ευτυχώς που υπάρχει το συκώτι για να μας καθαρίζει… από μέσα. Είναι ίσως το πιο ανθεκτικό από τα κύρια όργανα του ανθρώπινου σώματος. Μπορεί να αναγεννηθεί από μόλις το 25% της μάζας του ιστού του.

7. Ρινική κοιλότητα
Το πιο πιθανό είναι να μην έχετε ακούσει για το όργανο που βρίσκεται μέσα στη μύτη σας και καλείται «vomeronasal organ». Στις μέρες μας φαίνεται ότι δεν κάνει και πολλά, καθώς δεν έχει καν νεύρα που να το συνδέουν με τον εγκέφαλο. Όμως οι επιστήμονες υποστηρίζουν τη σημαντικότητά του και ερευνούν την πιθανότητα και τον τρόπο με τον οποίο ενδέχεται να στέλνει χημικά μηνύματα… όπως στα ζώα ανιχνεύοντας τις φερομόνες από το αντίθετο φύλο.

8. Σεξουαλικά όργανα
Οι άντρες και οι γυναίκες έχουν περισσότερα κοινά από όσα ενδεχομένως γνωρίζουν και πιστεύουν. Τα γεννητικά όργανα ενός εμβρύου δεν αναπτύσσονται πριν από τον πέμπτο μήνα, με αποτέλεσμα τα αρσενικά και τα θηλυκά να έχουν «απομεινάρια» των σεξουαλικών οργάνων του αντίθετου φύλου… Το πέος είναι στην ουσία μια… διευρυμένη εκδοχή της γυναικείας κλειτορίδας, ενώ φαίνεται ότι το «αρσενικό απομεινάρι» στην περιοχή του κόλπου δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καταλήγει το δημοσίευμα.