Μόλις τριάντα λεπτά άσκησης πριν από τη σεξουαλική επαφή βελτιώνουν σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά και τονώνει την ικανότητά τους να φτάνουν σε σεξουαλική κορύφωση σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Η έρευνα, που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην ανακούφιση των πασχόντων από ορισμένες δυσάρεστες παρενέργειες της λήψης αυτών των φαρμάκων, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Depression and Anxiety.

Οι ερευνητές μελέτησαν 52 γυναίκες οι οποίες είχαν αναφέρει σεξουαλικές δυσλειτουργίες εξαιτίας της λήψης αντικαταθλιπτικών. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών εβδομάδων του πειράματος, προ των ερωτικών επαφών των γυναικών δεν προηγούνταν άσκηση.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών εβδομάδων οι μισές συμμετέχουσες προ της σεξουαλικής επαφής αθλούνταν επί τριάντα λεπτά, ενώ οι άλλες μισές έκαναν τριάντα λεπτά καρδιοαναπνευστικής προπόνησης και ασκήσεων ενδυνάμωσης τρεις φορές την εβδομάδα, όποτε ήθελαν.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες του πειράματος οι γυναίκες των δύο ομάδων άλλαξαν ρόλους. Στην αρχή και το τέλος κάθε μέρους του πειράματος οι γυναίκες ανέφεραν στους ερευνητές το βαθμό της σεξουαλικής τους λειτουργικότητας και ικανοποίησης καθώς και της ψυχική τους κατάστασης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα βοηθούσε τις γυναίκες να φτάσουν σε οργασμό. Παρατήρησαν επίσης ότι τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στη σεξουαλική τους ζωή παρουσίασαν οι γυναίκες που αθλούνταν αμέσως πριν την ερωτική επαφή και πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι η μέτριας έντασης δραστηριότητα ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος προς την περιοχή του αναπαραγωγικού συστήματος. Τα αντικαταθλιπτικά από την άλλη μεριά έχει φανεί ότι καταστέλλουν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη συχνότητα εκδήλωσης ανεπιθύμητων ενεργειών στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, αυτή η έρευνα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας των γυναικών που τα λαμβάνουν» επισημαίνει η μεταδιδακτορική ερευνήτρια δρ Tierney Lorenz που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα.

Πηγή: vita.gr