Τα συνταγογραφούμενα παυσίπονα δεν θα πρέπει να αποτελούν την πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση των ημικρανιών.

Και οι γιατροί δεν θα πρέπει να ζητούν συστηματικά αξονικές τομογραφίες για τις κεφαλαλγίες αυτής της μορφής, σύμφωνα με νέες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Headache.

«Ο στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς να σκεφτούν προσεκτικά για την τυχόν παρεχόμενη ιατρική φροντίδα που μπορεί να είναι επιβλαβής ή να μην είναι απαραίτητη», δήλωσε η δρ Elizabeth Loder πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας.

Οι σημαντικότερες επισημάνσεις των αμερικανών ειδικών:

– Τα οπιοειδή παυσίπονα μπορεί να είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση μιας κρίσης ημικρανίας, αλλά με δεδομένο ότι για τους περισσότερους οι ημικρανίες είναι χρόνιο πρόβλημα, η συχνή λήψη των οπιοειδών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάρτησης από αυτά, καθώς και τις πιθανότητες λήψης υπερβολικής δόσης.

«Αυτό καταλήγει να αποτελεί ένα δεύτερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πάσχοντες από ημικρανίες», σύμφωνα με την δρ Loder.

– Επιπλέον, η κατάχρηση των φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε μια νέου τύπου κεφαλαλγία που προκαλείται από την κατάχρηση παυσίπονων. Επίσης ακόμη και σε ό,τι αφορά τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι καλό είναι να μην λαμβάνονται πάνω από δυο φορές την εβδομάδα ώστε να μην επιβαρύνονται τα νεφρά, το ήπαρ ή το στομάχι.

– Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όταν είναι δυνατό να γίνουν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, τότε καλό είναι να μην προτιμούνται οι αξονικές που επιβαρύνουν τον ασθενή με υψηλές δόσεις ακτινοβολίας.

– Στα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση των ημικρανιών είναι τα φάρμακα που ανήκουν στις τριπτάνες, η τεχνική του biofeedback όπου ο πάσχων μαθαίνει να ελέγχει τις αντιδράσεις του σώματός του και η τήρηση ενός προγράμματος ύπνου, καθώς και των ωραρίων των γευμάτων.

Πηγή: vita.gr