Τον τρόμο σπέρνει ο κορονοϊός στην Ιταλία με τις Αρχές στη χώρα να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς, καθώς έχουν ξεπεράσει τα 230, όπως και ο αριθμός των νεκρών, που σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ ανέρχονται στους 7.

Την ίδια ώρα, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν χθες Δευτέρα 71 νέους θανάτους και 508 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός στην ηπειρωτική Κίνα.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι θάνατοι αναφέρθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης — ανήλθαν σε 68 εκεί — ενώ δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Σαντόνγκ και άλλος ένας στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, διευκρίνισε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο τα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας της Κίνας.

Στην Ουχάν, τη μεγαλούπολη που αποτελεί πρωτεύουσα της Χουμπέι, οι θάνατοι ανήλθαν σε 56.

Τα 509 κρούσματα είναι αισθητά περισσότερα από τα 409 που καταγράφηκαν την Κυριακή.

Με βάση τα νεότερα στοιχεία των κινεζικών υγειονομικών αρχών, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19 ανέρχεται σε 2.663 — εξ αυτών, οι 2.563 έχουν καταγραφεί στη Χουμπέι.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, εκτός των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, ανήλθε ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας σε 77.658.

Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Ιταλία

Η καθημερινότητα είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας: το μετρό δεν κυκλοφορεί, 50.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα, όσοι παραβιάζουν τους περιορισμούς πληρώνουν πρόστιμο, τα πανεπιστήμια έκλεισαν, στους δρόμους περιπολούν αστυνομικοί, οι πολίτες σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ να προμηθευτούν τα απαραίτητα με αποτέλεσμα να αδειάζουν τα ράφια. Η πόλη έχει αρχίσει να μοιάζει με φάντασμα εξαιτίας του κορονοϊού.

«Η περιοχή του Μιλάνου έχει χωριστεί σε δύο ζώνες: “κίτρινο” το Μιλάνο και “κόκκινη” μια περιοχή με 50.000 κατοίκους. Πεντακόσιοι καραμπινιέρι δεν αφήνουν κανέναν ούτε να μπει ούτε να βγει από τα χωριά αυτά» λέει μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο πρόξενος στο Μιλάνο Νίκος Σάκκαρης.

«Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα. Δεν κυκλοφορεί το μετρό, δεν λειτουργούν σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη την Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βένετο» πρόσθεσε.

Ο κ. Σάκκαρης θεωρεί ότι σύντομα θα επικρατήσει πανικός.

«Εχθές (23.02) έτρεξε ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ. Πανικός, όπως στις ταινίες, δεν υπάρχει ακόμα. Σήμερα, όμως, που ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει μάλλον θα υπάρξει πανικός» είπε και πρόσθεσε: «Δεν λειτουργούν μεγάλα μουσεία, καταστήματα. Οι γάμοι και οι κηδείες γίνονται μόνο με τους στενούς συγγενείς».

«Θύμα» του κορονοϊού και το καρναβάλι

Ο δήμαρχος της Βενετίας την Κυριακή το απόγευμα ανακοίνωσε και την διακοπή όλων των εκδηλώσεων για το φημισμένο καρναβάλι της πόλης. Το μέτρο ελήφθη μετά τη διαπίστωση ότι νόσησαν δύο άτομα στην πόλη της Βενετίας αλλά και ότι εμφανίστηκαν κρούσματα και σε άλλες κοινότητες του ιταλικού Βορρά.

Ένδεκα κοινότητες έχουν απομονωθεί, εν είδει καραντίνας και πάνω από 50.000 άτομα διαπίστωσαν ότι βρίσκονται σε περιοχές όπου απαγορεύεται τόσο η έξοδος όσο και η είσοδος σε αυτές.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον κορονοϊό: Δεν είναι πανδημία – Το λάθος της Ιταλίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν χρησιμοποιεί τον όρο «πανδημία» αναφερόμενος στον κορονοϊό, αλλά το ξέσπασμα του ιού παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος.

Οι φόβοι για μία πανδημία του κορονοϊού αυξήθηκαν σήμερα έπειτα από την ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων σε Ιράν, Ιταλία και Νότια Κορέα. Ο οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη είχε κηρύξει το 2009 πανδημία για τη γρίπη των χοίρων H1N1, που αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν ήπιας μορφής, προκαλώντας έντονες επικρίσεις καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν επισπεύσει την παρασκευή εμβολίων και φαρμάκων.

Στις 30 Ιανουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» (γνωστή με τα αρχικά PHEIC) το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Στόχος ήταν να βοηθηθούν οι χώρες που έχουν ασθενέστερα συστήματα υγείας ώστε να τα ενισχύσουν. Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγιέσους δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους: «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι παρακολουθούμε τον ιό 24 ώρες το 24ωρο… Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η κατάστασή μας είναι ότι παραμένουμε σε ένα στάδιο όπου είναι πιθανός ο περιορισμός του με το παράθυρο ευκαιρίας να αρχίζει να κλείνει».

Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Βάλτερ Ριτσιάρντι δήλωσε ότι «η Ιταλία έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να μπλοκάρει μόνο τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα, αλλά όχι και τις πτήσεις τράνζιτ. Με τον τρόπο αυτό, δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με πολλές αφίξεις επιβατών.

Κικίλιας: Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα

«Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα» τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αποδεικνύεται από το ότι έχουμε αντιμετωπίσει επιτυχώς όλα τα ύποπτα περιστατικά» πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος ζήτησε «να συμπεριφερθούμε όλοι με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο κορονοϊός προσιδιάζει με τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί. Η χώρα είναι θωρακισμένη. Έχει τα νοσοκομεία αναφοράς και όλα τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και όλοι είναι σε ετοιμότητα».

Τσιόδρας για κορονοϊό: Σοβαρό ενδεχόμενο για κρούσμα στη χώρα μας

Σοβαρό παραμένει το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα μας, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για ψυχραιμία, αλλά όχι εφησυχασμό.

Σε δηλώσεις του μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που έγινε για το ζήτημα του κορονοϊού, στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι σχεδιάζονται ήδη και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρα μας.

Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση.

Μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κορονοϊό, ίσως και περισσότερο, είπε χαρακτηριστικά, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα.

Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την πεποίθηση, πάντως, ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες και στις πύλες εισόδου.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον κορονοϊό – Το βίντεο του υπουργείου Υγείας

Την τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κορονοϊού, υπενθυμίζει τα υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: Όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας

Το σχέδιο για επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει για τον κορονοϊό μετά από την έκρηξη κρουσμάτων στην Ιταλία ενώ σε επιφυλακή είναι οι Αρχές στην Ελλάδα μετά το ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στην Πάτρα, με έναν άνδρα που επέστρεψε στην Ελλάδα από Ιταλία να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο συγκεκριμένος άνδρας βρίσκεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο του Ρίου, καθώς παρουσίασε κάποια κλινικά συμπτώματα όταν επέστρεψε από ταξίδι στην Ιταλία.

Ο ασθενής έφτασε στην Πάτρα με πλοίο από την Ιταλία, έπειτα από ταξίδι στη Γερμανία και θα πραγματοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για κορονοϊό, αλλά και για την απλή γρίπη.

Σημειώνεται πως ο άνδρας ζήτησε αρχικά ιατρική βοήθεια σε ιδιωτική μονάδα και από εκεί μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, που είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου ο άνδρας θα βρίσκεται σε καραντίνα.

Οι ελληνικές Αρχές είναι σε ετοιμότητα ενώ στο κεντρικό ρεπορτάζ του Alpha παρουσιάστηκε το σχέδιο για επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει 11 στάδια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από την ολοκλήρωση των ιατρικών εξετάσεων, και σε περίπτωση που βρεθεί θετικός στον Covid 19 ο ασθενής, τότε απομονώνεται.

Στη συνέχεια, πρέπει να γίνει ανίχνευση των επαφών του. Οι Αρχές ψάχνουν να βρουν την οικογένεια, τους φίλους του και γενικά ανθρώπους με τους οποίους ήλθε σε επαφή ο ασθενής.

Όταν οι άνθρωποι αυτοί εντοπίζονται αμέσως μπαίνουν σε καραντίνα σε νοσοκομείο για 14 μέρες., ακόμα κι αν δεν έχουν νοσήσει. Επίσης εντοπίζεται και σφραγίζεται το σπίτι του και μάλιστα αν υπάρχει λόγος μπορεί να σφραγιστεί και όλη η πολυκατοικία, στην οποία μένει.

Σε περίπτωση που πάμε στο στάδιο 1 που είναι η πανδημία. Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Από την Πολιτική Προστασία δημιουργούνται ζώνες καραντίνας – όσες χρειαστούν – σφραγίζονται οι δημόσιοι χώροι κι όλα αυτά επιτηρούνται από την ΕΛΑΣ.

Για να γίνει πιο κατανοητό το τι σημαίνει ότι σφραγίζονται οι δημόσιοι χώροι, στο δελτίο δόθηκε ως παράδειγμα το Μετρό που χρησιμοποιείται από περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες. Σε περίπτωση πανδημίας το Μετρό θα σφραγιστεί.