Το ισχίο και το γόνατο αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες αρθρώσεις του σώματος. Αν πάθουν κάτι (τραυματισμός, οστεοαρθρίτιδα) τότε μπορεί να εκδηλώσουν χωλότητα, πόνο και δυσκολία στο περπάτημα.

Εφόσον η οποιαδήποτε βλάβη δεν ανταποκρίνεται στην συντηρητική θεραπεία, τότε ο ορθοπεδικός χειρουργός προτείνει αντικατάσταση της άρθρωσης με προσθετικά υλικά. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος ΑΜΙΣ. Είναι μία από τις πιο επαναστατικές εξελίξεις στον χώρο της χειρουργικής!

Αίτια φθοράς άρθρωσης

  • τραύμα
  • αρθρίτιδα
  • εκφυλιστικού τύπου αλλοιώσεις
  • συγγενή αίτια

Στα νεαρά άτομα, μπορεί να υπάρξει οστεονέκρωση (π.χ. στην κεφαλή του μηριαίου).

Θεραπεία – Ολική αρθροπλαστική ΑΜΙΣ

Πέρα από τον κλασικό τρόπο αποκατάστασης, μπορούμε με λιγότερο τραυματισμό στην περιοχή να επέμβουμε στο ισχίο ή το γόνατο, είτε οπίσθια, είτε πλάγια είτε με πρόσθια προσπέλαση.

Η πρόσθια προσπέλαση ονομάζεται ΑΜΙΣ και εφαρμόζεται από εξειδικευμένους χειρουργούς. Αποδεδειγμένα είναι η λιγότερο επεμβατική προσπέλαση. Δεν κόβεται κανένας τένοντας και μυς, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται ο ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο.

Η ΑΜΙΣ μπορεί να συνδυαστεί με FAST TRACK Πρωτόκολλο, το οποίο επιταχύνει κι άλλο τα αποτελέσματα.

Νοσηλεία μιας ημέρας 

Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής έρχεται το πρωί της επέμβασης, χειρουργείται και την ίδια ημέρα σηκώνεται από το κρεβάτι, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο οργανισμός. Το πρωί της επόμενης, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο, χωρίς επιπλοκές.

Ο χειρουργός ισχίου για αρθροπλαστική γόνατος dr. Σαράντος έχει ειδικευτεί σε διάφορες τεχνικές προσπέλασης και έχει πραγματοποιήσει πάρα πολλές επεμβάσεις.

Πόσο κοστίζει

Η τιμή συνήθως κυμαίνεται σε συγκεκριμένα επίπεδα και δεν διαφέρει πολύ από ασθενή σε ασθενή. Ύστερα από εκτίμηση του ιατρού, θα προκύψει το τελικό κόστος.

Κωνσταντίνος Σαράντος

MD, FRCS (Tr &Orth)

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Αθήνα – Τραυματολόγος

ksarantos.gr