Μια δεκάλεπτη ανώδυνη εξέταση η οποία πραγματοποιείται με μέθη και δεν εμφανίζει καμία επιπλοκή για τον ασθενή, έχει τα τελευταία χρόνια κυριολεκτικά γλυτώσει εκατομμύρια  ανθρώπινες ζωές  από την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών καθώς μπορεί να τις προλαμβάνει.

Η εξέταση αυτή είναι η γαστροσκόπηση, μια ενδοσκοπική εξέταση, η οποία μπορεί να εντοπίσει όλα όσα συμβαίνουν κατά μήκος του οισοφάγου και του στομάχου μέσα σε λίγα λεπτά.

Τυχόν εντοπισμός αλλοιώσεων στο εσωτερικό του στομάχου ή στο οισοφάγο, η ύπαρξη ελικοβακτηριδίου ή η γαστρίτιδα είναι μόνο μερικές από τις συχνές παθήσεις που όταν εντοπιστούν, μέσω της γαστροσκόπησης, μπορούν να θεραπευτούν  άμεσα από τον γαστρεντερολόγο σας.

Γνωρίστε την γαστρεντερολόγο Μαρία Σκλάβαινα μέσα από το βιογραφικό της

Το βασικότερο όμως πλεονέκτημα αυτής της ενδοσκοπικής εξέτασης είναι ότι μπορεί να εντοπίζει ένα γαστρικό καρκίνο στην πρώιμη φάση του, όταν δηλαδή είναι συνήθως ασυμπτωματικός και ανακαλύπτεται  τελικά τυχαία όταν η γαστροσκόπηση γίνεται για άλλα προβλήματα.

Ο αρχόμενος γαστρικός καρκίνος μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

Στάδιο 1 (πρόωρο): δυσπεψία

• απώλεια όρεξης, ειδικά για το κρέας, κοιλιακές ενοχλήσεις.

Στάδιο 2 (ενδιάμεσο): Αδυναμία και κούραση, φούσκωμα του στομαχιού, συνήθως μετά από γεύματα.

Στάδιο 3 (τελικό): Κοιλιακός πόνος στην ανώτερη κοιλία, ναυτία και περιστασιακός εμετός, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, απώλεια βάρους, αιμορραγία και δυσφαγία.

Η τεράστια αξία αυτής της εξέτασης για το σύνολο του πεπτικού

H εξέταση επιτρέπει ακόμη τον έλεγχο της εσωτερικής κοιλότητας του οισοφάγου και εντοπίζει τυχόν αλλοιώσεις του βλεννογόνου, έλκη ή στενώσεις. Με την εξέταση αυτή μπορούν ακόμη να διαγνωστούν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η κακοήθεια στο στομάχι ή στον οισοφάγο και η διαφραγματοκήλη.

Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα μικρό κομμάτι ιστού για βιοψία, προκειμένου να ελεγχθεί για τυχόν ύπαρξη ελικοβακτηρίου του πυλωρού το οποίο ενοχοποιείται για σημαντικές βλάβες στο στομάχι. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η γαστροσκόπηση είναι μια πολύ σημαντική εξέταση, γιατί ο γιατρός κατά τη διάρκειά της μπορεί να δει μέσω κάμερας τη συνολική κατάσταση του στομάχου σας. Έτσι, μπορεί να αποκαλυφθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, που δεν έχει εκδηλωθεί ποτέ με συμπτώματα. Δεν είναι απίθανο, για παράδειγμα, να αποκαλύψει η γαστροσκόπηση μια εγκατεστημένη γαστρίτιδα που δεν έχει ενοχλήσει ποτέ τον ασθενή.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για την γαστρίτιδα εδώ

Η διαδικασία της εξέτασης για τους ασθενείς

Η εξέταση γίνεται μετά από 6ωρη νηστεία. Συνήθως οι γιατροί χορηγούν μια ήπια μέθη ώστε η εξέταση να είναι εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή. Η εξέταση κρατά λίγα λεπτά και το σημαντικό είναι ότι δεν απαιτείται νοσηλεία. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο εξεταζόμενος χρειάζεται πιθανώς να περιμένει για λίγο (10-15 λεπτά) μέχρι να περάσει η επήρεια της μέθης, μετά μπορεί σύντομα να επιστρέψει στις δραστηριότητές του. Τα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα σε λίγες ημέρες, αν και ένας έμπειρος γιατρός εκτιμά την κατάσταση άμεσα και μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης.

Προγραμματίστε άμεσα μια προληπτική εξέταση εδώ

Αν εντοπιστεί ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα μικρόβιο το οποίο αποικίζει κυρίως το στομάχι, στον ασθενή θα δοθεί άμεσα θεραπευτικό σχήμα με κατάλληλα φάρμακα που θα λύσουν οριστικά προβλήματα όπως καούρες, έλκη και γαστρίτιδες.

Ενημερωθείτε για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού από την Γαστρεντερολόγο Μαρία Σκλάβαινα.

Για περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες επικοινωνήστε με την κα Μ. Σκλάβαινα, Γαστρεντερολόγος στο 2104616033 & 697 244 5979 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.peptocare.gr