Η απόλαυση από την κατανάλωσης μπύρας, δεν συνδέεται μόνο με το αλκοόλ που αυτή περιέχει. Αντίθετα, η γεύση της και μόνο αρκεί για να αυξηθούν τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, της ουσίας που συνδέεται με το αίσθημα απόλαυσης και ανταμοιβής.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν, έπειτα από σχετική έρευνα, επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ινδιάνα.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου σε μια ομάδα 49 ανδρών εθελοντών, που κλήθηκαν να πιούν είτε μπίρα, είτε ένα αναψυκτικό. Η αντίδραση του εγκεφάλου καταγράφηκε σε ειδικό μηχάνημα τρισδιάστατης απεικόνισης.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα μπύρας της τάξης των 15 ml, αρκούσε για την έκκριση αυξημένης ποσότητας της χημικής ουσίας, νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνης. Η παραπάνω ποσότητα, είναι απολύτως ανεπαρκή για να εμφανιστεί οποιαδήποτε αύξηση του αλκοόλ στο αίμα. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι ήταν η γεύση και όχι η αλκοόλη που προκαλούσε την έκκριση ντοπαμίνης.

Όσον αφορά την ομάδα που ήπιε αναψυκτικό, η έκκριση της ντοπαμίνης ήταν αρκετά μικρότερη. Οι εθελοντές ανέφεραν ότι η μπίρα τούς έκανε να θέλουν να πιούν περισσότερη, ενώ το ίδιο δεν συνέβαινε με το αναψυκτικό.

Η αντίδραση αυτή απέναντι στη μπίρα φαίνεται να ήταν πιο έντονη σε όσους είχαν οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού, πράγμα που, κατά τους ερευνητές, πιθανώς δείχνει ότι το κατάλληλο γενετικό υπόβαθρο αυξάνει τον κίνδυνο αλκοολισμού, επειδή ο πότης απολαμβάνει εκ γενετής περισσότερο το ποτό του, με συνέπεια να θέλει να πιει όλο και περισσότερο.

«Η έρευνά μας δείχνει, για πρώτη φορά σε ανθρώπους, ότι ακόμα και η απλή γεύση της μπίρας, χωρίς την μεθυστική επίδραση του αλκοόλ, μπορεί από μόνη της να πυροδοτήσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Ντέιβιντ Κάρεκεν.