Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος

Η μερική αντικατάστασή του από άλλες πηγές πρωτεΐνης φαίνεται ότι προάγει τη μακροζωία


ΥΓΕΙΑ
19:23
08/07/2019
Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος
2
loading

Την αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος -και ειδικότερα επεξεργασμένου με υψηλότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου συνδέει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal,

Επιπλέον, φαίνεται ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι, το αβγό, τα προϊόντα δημητριακών ολικής και τα λαχανικά, μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 53.553 γυναίκες, ηλικίας 30-55 ετών και 27.916 άνδρες, ηλικίας 40-75 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου, τους οποίους παρακολούθησαν για 16 χρόνια.

Οι εθελοντές, συμπλήρωναν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κάθε τετραετία.

Συνολικά, η αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος κατά 3,5 μερίδες ανά εβδομάδα, βρέθηκε να συνδέεται με 10% υψηλότερη πιθανότητα θανάτου μέσα στα επόμενα 8 χρόνια.

Μάλιστα, η αύξηση του κινδύνου φάνηκε να είναι μεγαλύτερη μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν περισσότερα προϊόντα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως μπέικον, hot dog, λουκάνικα και άλλα αλλαντικά. Από την άλλη, η αντικατάσταση 1 μερίδας κόκκινου κρέατος ανά ημέρα, από ψάρι συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 17%.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ανάλυση που εξετάζει τη σχέση της μακροχρόνιας αύξησης της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Κλείνοντας, συμπεραίνουν ότι όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια, η μερική αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από άλλες πηγές πρωτεΐνης, φαίνεται ότι προάγει τη μακροζωία.

Πηγή: neadiatrofis.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Mpamphs2

  Όντος έχουν δίκιο μπορούν επίσης να τρώνε και έντομα και λαχανικά.....ένα λεπτό όμως να κόψω τη μπριζόλα μου πρώτα.....τι λέγαμε????

  1. avatar ellhn

   Λέγαμε να φας την μπριζόλα σου γιατί το άρθρο μιλάει για υπερκατανάλωση.
   Κάποιοι τα τρώνε και τους αρέσουν. Δεν στα έβαλαν στο πιάτο. Δεν ασχολείται κανείς μαζί σου Έλληνα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει