Πόσες μέρες καλοκαιρινής άδειας χρειάζεται ο οργανισμός

Ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο


ΥΓΕΙΑ
19:13
25/06/2019
Πόσες μέρες καλοκαιρινής άδειας χρειάζεται ο οργανισμός
6
loading

Το καλοκαίρι έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή του, με τις υψηλές θερμοκρασίες να μας κάνουν να θέλουμε να φύγουμε το συντομότερο δυνατό και για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται μακριά από το κλεινόν άστυ.

Έτσι, ονειρευόμαστε αμέτρητες μέρες στα υπέροχα ελληνικά νησιά ή προορισμούς που φημίζονται για τις ονειρικές παραλίες τους. Αν γινόταν μάλιστα, θα καταναλώναμε όλο το καλοκαίρι στη θάλασσα και θα επιστρέφαμε στην πόλη τον Σεπτέμβριο, μαζί με το άνοιγμα των σχολείων!

Τι λένε, ωστόσο, οι ειδικοί για την καλοκαιρινή άδεια, σχετικά με το πόσες ημέρες είναι οι ιδανικές έτσι ώστε η επανένταξη στους ρυθμούς της καθημερινότητας να γίνει ομαλά και όχι να λειτουργήσει ανασταλτικά;

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, λοιπόν, ο συγκεκριμένος αριθμός ημερών καλοκαιρινής αδείας έρχεται σε συνάρτηση με την ντοπαμίνη, η οποία ενεργοποιείται σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάθεσης, επηρεάζοντας την ψυχική διάθεση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους στη Δανία, Peter Vuust, «οι διακοπές διεγείρουν τα επίπεδα ντοπαμίνης με συνεχείς προκλήσεις των επιπέδων προσαρμογής του οργανισμού σε νέα μέρη, διαφορετικές κουλτούρες και καινούριες καθημερινές συνήθειες».

Μία συνήθεια, που όπως προσθέτει ο ίδιος, ακόμη και σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να κάνει κάποιον να νοσταλγεί έπειτα από λίγο καιρό το γραφείο και το σπίτι του.

Πόσες μέρες, λοιπόν, είναι ο ιδανικός αριθμός για τις καλοκαιρινές διακοπές;

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα έρχεται μέσα από το πανεπιστήμιο της Μπρέντα στην Ολλανδία, το οποίο δημοσίευσε μία σχετική έρευνα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον επικεφαλής της έρευνας Jeroen Nawijn «οι δύο εβδομάδες, και όχι παραπάνω, είναι το ιδανικό διάστημα ώστε να αφομοιώσει ο οργανισμός τις νέες συνθήκες, να χαλαρώσει και να αυξηθούν τα επίπεδα ντοπαμίνης, χωρίς ωστόσο να πάει στο άλλο άκρο».

Αν το συγκεκριμένο διάστημα, μάλιστα, είναι μικρότερο υπάρχει «κίνδυνος» ο οργανισμός να μην είναι 100% ευχαριστημένος και να αναζητά συνεχώς περισσότερες ημέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης, ενώ δεν είναι απίθανο και το γεγονός να νιώθει υψηλά επίπεδα κόπωσης κατά την επιστροφή στη δουλειά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Εθναρχης Γεωργιος Παπαδοπουλος

  Γιαυτο είχα προνοήσει και οι άπλυτοι είχαν μόνιμες διακοπές στη γυαρο και στη Μακρόνησο

  1. avatar γχρι

   Ολα Μελι- Γάλα

  2. avatar ουγκ ουγκ ουγκ

   καλοοο!!! +1

 2. avatar SCULLYXL5

  ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΒΡΕΣΚΑΙ ΦΡΑΓΚΑ ΓΙ'ΑΥΤΟ!!!

 3. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Οι διακοπές είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια
  Μια αλυσίδα είναι όλα. Από το ψωμί στο φούρνο, μέχρι την αναμονή στο δημόσιο νοσοκομείο και από το φροντιστήριο του παιδιού, μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές.

  Οταν το μεροκάματο δεν φτάνει, πρώτα έρχονται το φαΐ και η στέγη.

  Και μετά αρχίζει το κόψιμο. Για να φτάσει η οικογένεια του εργαζόμενου και στο «καυτό» θέμα των διακοπών.

  Μια ανάγκη όλο και πιο απαραίτητη, αλλά και όλο πιο ακριβή, τόσο γιατί αυξάνονται οι τουριστικές τιμές, όσο και γιατί ακριβαίνει γενικά όλη η ζωή και τα μεροκάματα μικραίνουν.
  Κι αυτή είναι μόνο η αρχή, αν επιτραπεί στην κυβέρνηση και στους συμμάχους της, ΕΕ, ΔΝΤ, μεγαλοεπιχειρηματίες, να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.
  Το 50% των λαϊκών νοικοκυριών δεν θα κάνει καθόλου διακοπές φέτος. Και δεν νοιάζονται γι' αυτό ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, που προσβλέπουν κυρίως στους ξένους τουρίστες για να γεμίσουν τα δωμάτια και τις τσέπες τους.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/06/blog-post_34.html

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει