Ο πρόεδρος της εταιρείας επεξεργασίας κρέατος Spanghero, η οποία κατηγορείται από τις γαλλικές αρχές για την πώληση εκατοντάδων τόνων κρέατος αλόγου με πλαστές σφραγίδες βόειου κρέατος διακηρύσσει την αθωότητα του ιδίου και των συνεργατών του και κατηγορεί το Παρίσι για υπερβολική σπουδή στην εξαγωγή συμπερασμάτων, για μία υπόθεση που μέρα με τη μέρα εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Οι γαλλικές αρχές κατηγόρησαν για «οικονομική απάτη» την εταιρεία Spanghero, η οποία τροφοδοτεί με κρέας την εταιρεία κατεψυγμένων προϊόντων Findus, που βρίσκεται στην καρδιά του σκανδάλου που εξαπλώνεται στην Ευρώπη, αφαίρεσαν την υγειονομική της άδεια και προανήγγειλαν τη δικαστική της δίωξη.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Κατανάλωσης της Γαλλίας, Μπενουά Αμόν, η εταιρεία Spanghero γνώριζε ότι μεταπωλούσε το φθηνότερο κρέας αλόγου ως βόειο. «Αυτή η διακίνηση κρέατος διαρκούσε εδώ και πολλούς μήνες», είπε, και αφορά ποσότητα 750 τόνων, από τους οποίους οι 550 τόνοι τροφοδότησαν την γαλλική εταιρεία Comigel μέσω της εταιρείας Tavola, η οποία παρασκευάζει έτοιμα γεύματα και έχει έδρα το Λουξεμβούργο.

Οι 550 αυτοί τόνοι κρέατος αλόγου, η προέλευση του οποίου δεν έχει προσδιορισθεί, χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή άνω των 4,5 εκατομμυρίων προϊόντων που πωλήθηκαν από την Comigel σε 13 ευρωπαϊκές χώρες και σε τουλάχιστον 28 εταιρείες, ανάμεσά τους και η Findus, σύμφωνα με την γαλλική υπηρεσία αντιμετώπισης του οικονομικού εγκλήματος.

Η εταιρεία Comigel δικαιολογήθηκε ανακοινώνοντας ότι η απάτη ήταν δύσκολο να διαπιστωθεί.

Ο Γάλλος υπουργός Κατανάλωσης, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, αναγνώρισε ότι η εταιρεία Comigel εξαπατήθηκε, ωστόσο δήλωσε ότι ευθύνεται για αμέλεια στους ελέγχους που έπρεπε να διεξαγάγει στο εργοστάσιό της στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος της Spaghero, Μπαρτελεμί Αγκέρ, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ότι δεν γνωρίζει ποιός βαρύνεται με την απάτη, «αλλά σίγουρα όχι εμείς», και δεσμεύθηκε να προσκομίσει αποδείξεις.

«Οταν εμφανίσθηκε το πρόβλημα, πραγματοποιήσαμε αναλύσεις σε δείγματα κρέατος και εντοπίσαμε βόειο και κρέας αλόγου, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν έκανε η Spanghero την απάτη. Η απάτη προέρχεται από αλλού», είπε, εκφράζοντας την ανησυχία του για την επιχείρηση και τους 300 εργαζόμενους.

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να έχει εισάγει προϊόντα κρέατος με ετικέτα «βόειο», που μπορεί να περιέχουν κρέας αλόγου και εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τους ελέγχους ασφαλείας στην Ευρώπη.