Ένας 17χρονος δεν μπορεί να κάνει καμία φυσική δραστηριότητα, όπως το να παίξει ποδόσφαιρο, ή να υποβληθεί σε στρεσογόνες διαδικασίες, όπως το φλερτ, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να τον σκοτώσει επιτόπου.

Αυτός είναι ο ιδιαίτερος έφηβος Liam Spare που πάσχει από ένα σπάνιο σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, κάτι που σημαίνει πως αν οι παλμοί του ανέβουν πάνω από 80 το λεπτό, κινδυνεύει με ανακοπή καρδιάς.

Ο έφηβος από το Ντέρμπισαϊρ της Αγγλίας δεν ζει μια ζωή όπως οι συνομήλικοί του. Έχει βιώσει ήδη τρεις ανακοπές καρδιάς, έχει πέσει σε κώμα και ευτυχώς επανήλθε, κι έτσι πλέον όλα απαγορεύονται γι’ αυτόν.

Σε κώμα έπεσε όταν παράκουσε τους γιατρούς του και πήγε στο γυμναστήριο, μια πράξη που λίγο έλειψε να τον σκοτώσει. Επισήμως πάσχει από κατεχολαμινεργική πολυμορφική κοιλιακή ταχυκαρδία, μια σπάνια γενετική διαταραχή που εκδηλώνεται με συγκοπή και αιφνίδιο θάνατο.

«Αν ενθουσιαστώ πολύ, σαν μια ξαφνική έκλυση αδρεναλίνης, αυτό μπορεί να με σκοτώσει. Αν κάποιος με κάνει να πηδήξω, αυτό μπορεί να με τρομάξει και να σωριαστώ. Για μένα, ένας αυξημένος καρδιακός παλμός είναι κάτι πολύ σοβαρό. Μπορώ να πέσω ξερός αν χαρώ υπερβολικά. Είναι τρομακτικό αν το σκεφτείς», λέει χαρακτηριστικά.

Λέει επίσης πως είναι αναγκασμένος να μένει στο σπίτι περισσότερο απ’ όσο θα ήθελε, καθώς οι συγκινήσεις είναι γι’ αυτόν θανάσιμες. Την πρώτη του συγκοπή την έπαθε στα 4 του και τη δεύτερη στα 8 του, όταν και έμαθε για την πάθηση.

Ακόμα και για να ανέβει τα σκαλιά πρέπει να κάνει διαλείμματα και λέει πως οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν τι ακριβώς περνάει. Οι παλμοί του οφείλουν να κυμαίνονται στους 60 το λεπτό, ένα πολύ χαμηλό νούμερο που συμβαίνει όταν το σώμα μας βρίσκεται σε κατάσταση χαλάρωσης.

Πιθανότατα δεν θα χορέψει ποτέ του, όπως λέει, καθώς ακόμα και το φλερτ πρέπει να το προγραμματίζει μέρες πριν, καθώς δεν πρέπει να αγχωθεί καθόλου, ξέροντας ακριβώς τι θα πει στην κοπέλα.

Ό,τι κι αν περνάει όμως, είναι ευγνώμων που ζει, καταλήγει…