Πώς ο ύπνος σχετίζεται με τη συμμετοχή στις εκλογές

Νέα επιστημονική έρευνα φέρνει στο φως έναν μάλλον αφανή παράγοντα


ΥΓΕΙΑ
10:12
15/03/2019
Πώς ο ύπνος σχετίζεται με τη συμμετοχή στις εκλογές
1
loading

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολίτες θεωρούν ότι πιάστηκαν… στον ύπνο, όταν έφυγαν από τις κάλπες και είδαν ότι αυτό που ψήφισαν δεν ήταν ακριβώς αυτό που θεωρούσαν ότι επέλεξαν. Ούτε λίγοι αυτοί που χάνουν τον ύπνο τους, κάνοντας αναδρομή σε αυτό που ψήφισαν.

Μια νέα αμερικανογερμανική επιστημονική έρευνα έρχεται να αναδείξει παράγοντες που σχετίζονται με τις εκλογές και τον ύπνο, αλλά τα δύο παραπάνω ζητήματα δεν μπορεί να τα απαντήσει. Εντούτοις, φέρνει στο φως έναν μάλλον αφανή παράγοντα που κάνει τους επίδοξους ψηφοφόρους να μην πηγαίνουν στις κάλπες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αυτός είναι η αϋπνία εξαιτίας της κούρασης.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η αϋπνία, που εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στις ανεπτυγμένες χώρες, δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο την προσωπική σωματική και ψυχική υγεία, τη δουλειά ή το σχολείο (περισσότερες απουσίες, μειωμένη απόδοση), αλλά φαίνεται να υποσκάπτει την ίδια την κοινωνία και τη δημοκρατία.

Όσο λιγότερες κοιμάται κανείς, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να πάει να ψηφίσει στις εκλογές, αλλά και γενικότερα να εμφανίσει κοινωνική δραστηριότητα υπέρ των συμπολιτών του, όπως να συνυπογράψει εκκλήσεις διαμαρτυρίας ή να κάνει δωρεές αλληλεγγύης. Με άλλα λόγια, οι άυπνοι άνθρωποι είναι πιο εγωκεντρικοί και πιο αμέτοχοι πολιτικά, έχοντας συμπεριφορές που εξασθενούν τον ιστό της κοινωνικής συνοχής (μείωση πολιτικής συμμετοχής, εθελοντισμού, φιλανθρωπικής δράσης κ.α.).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Χολμπάιν του αμερικανικού Πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς «Nature Human Behaviour» και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μελέτησαν δειγματοληπτικά 1.117 ανθρώπους από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία και συσχέτισαν τις ώρες ύπνου τους με το βαθμό κοινωνικής και πολιτικής υπευθυνότητας τους.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι όσοι ξυπνούν πριν καν ξημερώσει και κοιμούνται λίγες ώρες, είναι λιγότερο πιθανό να δωρίσουν χρήματα (π.χ. στον Ερυθρό Σταυρό) ή να υποστηρίξουν μια πρωτοβουλία υπέρ της ανακύκλωσης. Και, ακόμη, είναι πιθανότερο να μην κάνουν τον κόπο να πάνε ως το εκλογικό τμήμα. Για παράδειγμα, όσοι κοιμούνταν 40 λεπτά λιγότερα, είχαν 4% μικρότερη πιθανότητα να ψηφίσουν. Γενικότερα και ανάλογα με το βαθμό της αϋπνίας και της κόπωσης, η πιθανότητα συμμετοχής ενός ανθρώπου στις εκλογές μπορεί να μειωθεί έως κατά 14% γι' αυτό και μόνο το λόγο.

«Η απώλεια του ύπνου φαίνεται να έχει ευρύτερες συνέπειες από το επηρεάζει μόνο τη δουλειά ή την ψυχική διάθεση κάποιου. Μπορεί να τον κάνει να θεωρεί τον ίδιο τον εαυτό του ως προτεραιότητα, αντί να κάνει πράξεις που ωφελούν την κοινωνία», δήλωσε ο Χολμπάιν.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα ολοένα μειούμενα επίπεδα συμμετοχής στις εκλογές, καθώς επίσης του εθελοντισμού και της κοινωνικής ενεργοποίησης υπέρ των συνανθρώπων, εν μέρει μπορούν να αποδοθούν στο γεγονός ότι οι κοινωνίες είναι ολοένα περισσότερο στερημένες από ύπνο.

«Με απλά λόγια, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην προσφέρουν το χρόνο, τα χρήματα και την ενέργεια τους για κοινωνικές υποθέσεις, επειδή είναι πολύ κουρασμένοι για κάνουν κάτι τέτοιο», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τα τελευταία 60 χρόνια στις ΗΠΑ ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν ανεπαρκή ύπνο, έχει τετραπλασιασθεί. Περίπου 50 έως 70 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από χρόνια αϋπνία, κάτι που συμβαίνει σε πολλές ακόμη χώρες.

Με άλλα λόγια, εάν για εσάς η συμμετοχή στις εκλογές είναι κάτι σημαντικό, τότε φροντίστε το 2019 να κοιμηθείτε καλά, καθώς είναι εκλογική χρονιά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar κάτι είχαμε καταλάβει

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ψηφοφόροι του Φον Τσίπρεν, κοιμούνται όρθιοι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει