Τριάντα πέντε επιστήμονες «καυτηριάζουν» την πολιτική της κυβέρνησης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Έστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τις Ελληνικές Αρχές, τα πολιτικά κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης


ΥΓΕΙΑ
8:00
19/03/2019
Τριάντα πέντε επιστήμονες «καυτηριάζουν» την πολιτική της κυβέρνησης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
6
loading

Ανοιχτή επιστολή προς τις Ελληνικές Αρχές, τα πολιτικά κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στέλνει διεθνή ομάδα επιστημόνων – ειδικών στο κάπνισμα.

Με βαρυσήμαντη επιστολή τους 35 επιστήμονες από όλο τον κόσμο ασκούν κριτική στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τονίζοντας πάνω από όλα το γεγονός ότι υπάρχει ευρεία πλέον επιστημονική συναίνεση για την συμβολή των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην μείωση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα και ότι το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα, δημιουργεί ένα παράλογο και ανεφάρμοστο κανονιστικό πλαίσιο που δεν απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία χώρα με τους περισσότερους καπνιστές στην Ευρώπη.

Διαβάστε όλη την επιστολή και τα ονόματα των επιστημόνων εδώ.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν γιατροί και επιστήμονες – ειδικοί στο κάπνισμα από πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα από όλο τον κόσμο, διατυπώνεται η έντονη ανησυχία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας 4419/2016 (ΦΕΚ 174/ τ. Ά/ 2016) που προβλέπει τις οδηγίες για την  κατασκευή, πώληση, προβολή, παρουσίαση των προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και συναφών προϊόντων.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως «με ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρούμε ότι η Ελλάδα θεωρεί σαν άμεση προτεραιότητα τη θέσπιση περιοριστικών, και σε πολλές περιπτώσεις μη εφαρμόσιμων, μέτρων για προϊόντα ελάττωσης της βλάβης στην υγεία από το κάπνισμα (συγκεκριμένα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα), παρά τα συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του καπνίσματος. Όπως πρόσφατα αναλύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι προϊόντα καπνού και χρησιμοποιούνται από τους καπνιστές ως ένα υποκατάστατο του καπνίσματος, σε μια προσπάθεια να διακόψουν το κάπνισμα.

Υπάρχει μια ευρεία συναίνεση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο βλαπτικά από το κάπνισμα, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν τόσο αρνητικό αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται κυρίως από τους Έλληνες εν ενεργεία και πρώην καπνιστές, ενώ είναι σπάνια η χρήση τους από μη-καπνιστές. Είναι σημαντικό ότι οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων ανέφεραν ότι διέκοψαν το κάπνισμα».

Και προσθέτουν: «αν και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία θα δικαιολογούσαν μια στρατηγική υποστήριξης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως προϊόντων ελάττωσης των επιβλαβών συνεπειών για τους καπνιστές οι οποίοι δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα με τη χρήση άλλων μεθόδων στην Ελλάδα, παρατηρούμε ότι οι ελληνικές αρχές ακολουθούν μια διαφορετική πορεία, αφού οι πρόσφατες ανακοινώσεις των Κανονιστικών Αρχών περιλαμβάνουν περιττά και δυνητικά επιβλαβή για τη Δημόσια Υγεία μέτρα, εστιάζοντας στα μη νικοτινούχα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου».

«Παράδοξα και ανεφάρμοστα τα μέτρα»

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης πως «ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι προφανώς παράδοξα, όπως η εφαρμογή μηνυμάτων για βλάβες στην υγεία στις ετικέτες προϊόντων που δεν περιέχουν νικοτίνη, ενώ δεν απαιτείται τέτοιου είδους σήμανση για τα προϊόντα νικοτίνης σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Άλλα μέτρα είναι ανεφάρμοστα και μάλιστα θα μπορούσαν να εκθέσουν τους καταναλωτές σε κίνδυνο για την υγεία τους.

Η απαγόρευση στην πώληση των πρώτων υλών των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι αδύνατο να εφαρμοστεί δεδομένου ότι αυτά τα συστατικά, η προπυλενογλυκόλη και η γλυκερίνη, είναι διαθέσιμα εδώ και δεκαετίες, είναι μη τοξικά, πωλούνται σε φαρμακεία και είναι διαθέσιμα στον καθένα. Αυτά τα συστατικά συμμορφώνονται με τον κανονισμό CLP της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ασφαλή για τους χρήστες στην ανάμιξή τους για την ιδιοκατασκευή υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Παρόμοια προβλήματα προκύπτουν από την απαγόρευση των αρωμάτων, τα οποία προέρχονται από τη βιομηχανία τροφίμων. Στην ουσία οι καταναλωτές που θα αναζητήσουν αρώματα από τα καταστήματα τροφίμων, αντί από τα καταστήματα ατμιστικών προϊόντων, θα έχουν τον κίνδυνο χρήσης αρωμάτων διαλυμένων σε φυτικά έλαια, τα οποία είναι και ακατάλληλα για εισπνοή».

Η επιστολή κλείνει με τους επιστήμονες να ζητούν από τις Ελληνικές Αρχές να προσεγγίσουν με προσοχή τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα χωρίς καύση, όπως είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στη μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar kostas Darviras

  Γενικά ότι καπνός εισέρχεται στον οργανισμό είναι αφύσικο και βλαβερό.
  Κέρδος έχουν αυτοί που τα παράγουν-που με τις καπνοδόχους τους ,βλάπτουν το περιβάλλον
  και εμάς.τα άλλα είναι εκ του πονηρού.(Πρώην καπνιστής).

  1. avatar Κωνσταντίνος Κητής

   Γιατί θα το έλεγα, γιατί πέθαναν οι Αμερικάνοι που ορθώθηκαν από άνθρωποι για να καπνίσουν για να το λέω εγώ τώρα ή μετά κι αποφασίζοντας αν θα το κάνω ή όχι;

  2. avatar Μάνος Παπύρ

   Ατμός είναι όχι καπνός

 2. avatar Αυτο που πρεπει…

  Να καταλαβουμε ολοι ειναι οτι ΠΡΕΠΕΙ να διωξουμε το καπνισμα απο τη ζωη μας. Ειναι εντελως ανουσιο να δηλητηριαζουμε τον εαυτο μας και να αποτελουμε, κακο, προτυπο για τα παιδια μας. Καπνιστης ειμαι κι εγω και σκεφτομαι τα παιδια μου που δεν καπνιζουν στις καφετεριες στα φαγαδικα και στα μπαρ μα εκτιθενται σε κανονικα σε ηλεκτρονικα και οτι αλλα τσιγαρα υπαρχουν. Εγω ειμαι ο πρωτος που φταιω γι αυτη την κατασταση...

  1. avatar Κωνσταντίνος Κητής

   Γιατί θα το έλεγα, γιατί πέθαναν οι Αμερικάνοι που ορθώθηκαν από άνθρωποι για να καπνίσουν για να το λέω εγώ τώρα ή μετά κι αποφασίζοντας αν θα το κάνω ή όχι;

 3. avatar SteliosK

  Αυτά που θέλουν να ψηφίσουν για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ούτε ο Παπαστράτος αλλά ούτε και ο Καρέλιας οι ίδιοι δεν θα χαίρονταν τόσο από το πόσο ευνοϊκή είναι η νομοθεσία που τα εξισώνει σαν το τσιγάρο και έτσι δεν θα χάσουν την πελατεία τους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει