Καναδοί ερευνητές μελετούν μια νέα μέθοδο για τη θεραπεία της κατάθλιψης που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις παλιές παραδοσιακές μεθόδους, όπως το ηλεκτροσόκ. Ο ελληνικής καταγωγής δρ Ζαφείρης (Τζεφ) Δασκαλάκης, ψυχίατρος στο Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας του πανεπιστημίου του Τορόντο, είναι από τους πρωτεργάτες της έρευνας για τη νέα μαγνητική θεραπεία.

Σημειώνεται ότι το ηλεκτροσόκ αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1930 και πρόκειται για ηλεκτροσπασμοθεραπεία που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα ως μέσο για τη θεραπεία της σοβαρής κατάθλιψης σε ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες μορφές θεραπείας, όπως την παροχή συμβουλευτικής ή φαρμακευτικής αγωγής.

Η θεραπεία περιλαμβάνει ηλεκτρικά ρεύματα που περνούν μέσω του εγκεφάλου, γενικά σε ασθενείς που βρίσκονται κάτω από αναισθησία. Τα κύματα πυροδοτούν μια κρίση παροξυσμού, που δίνει θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, η θεραπεία με ηλεκτροσόκ φαίνεται επίσης ότι προκαλεί απώλεια μνήμης και αποπροσανατολισμό σε ορισμένους ασθενείς.

Ο δρ Τζεφ Δασκαλάκης πρωταγωνιστεί στη δοκιμή μιας πιο σύγχρονης και πιθανώς πιο ασφαλούς προσέγγισης από τη θεραπεία με ηλεκτροσόκ, η οποία ονομάζεται μαγνητική θεραπεία επιληπτικών κρίσεων. Ο κ. Δασκαλάκης δηλώνει ότι η νέα μέθοδος έχει αποδειχθεί πως παρέχει τα ίδια οφέλη με τη θεραπεία του ηλεκτροσόκ χωρίς να βλάπτει τη μνήμη των ασθενών.

«Καθώς είμαστε ένα από τα λίγα κέντρα στη Βόρεια Αμερική και στον κόσμο, που εφαρμόζουμε αυτή την πρωτοποριακή θεραπεία, αισθανόμαστε μια τεράστια συγκίνηση γιατί σπάζουμε ένα φράγμα στην ψυχιατρική», δήλωσε ο δρ Δασκαλάκης σε συνέντευξη Τύπου.

Η μαγνητική θεραπεία, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, περιλαμβάνει τη χρήση μαγνητικών πηνίων που τοποθετούνται στο κεφάλι του ασθενούς και ενεργοποιούνται. Οι μαγνητικοί παλμοί διεισδύουν σε επιλεγμένες περιοχές του εγκεφάλου. «Χτυπάμε τον στόχο», εξήγησε ο δρ Δασκαλάκης, επισημαίνοντας ότι η θεραπεία στοχεύει σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην κατάθλιψη. Η πειραματική θεραπεία έχει ήδη δοκιμαστεί σε 20 άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, και οι ερευνητές σχεδιάζουν να τη δοκιμάσουν σε άλλους 200 ασθενείς.

Οι ερευνητές λένε ότι έχουν δει θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς που έχουν δοκιμάσει τη θεραπεία μέχρι σήμερα. Αυτό που εντοπίζουν είναι ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση, χωρίς σχεδόν καμία γνωστική εξασθένηση, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Περίπου το 50% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε μαγνητική θεραπεία επιληπτικών κρίσεων έχουν ανταποκριθεί θετικά στη θεραπεία, δήλωσε ο κ. Δασκαλάκης. Το νέο Κέντρο Θεραπευτικής Παρέμβασης του Εγκεφάλου θα αρχίσει να προσφέρει τη μαγνητική θεραπεία επιληπτικών κρίσεων από τις 13/11 στο Μόντρεαλ.