Αυξήθηκαν τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου στην Ευρώπη, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως προκύπτει από έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καρκίνου.

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «European Journal of Cancer», ο λόγος είναι ότι πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να αλλάξουν το στιλ ζωής τους, να περικόψουν τον προσωπικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό τους ή να χάσουν τη δουλειά τους.

Τα νέα περιστατικά διαγνωσμένου καρκίνου εμφανίζουν διαχρονική αύξηση, κατά 20% περίπου μεταξύ του 2002 (2,1 εκατ.) και του 2008 (2,5 εκατ.), σύμφωνα με την έρευνα.

Σε περιόδους ύφεσης οι άνθρωποι (κυρίως οι άνεργοι) τείνουν να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ περισσότερο, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο, ενώ την ίδια ώρα, μειώνονται οι χορηγίες και δωρεές από φιλανθρωπικούς οργανισμούς σε ερευνητικούς φορείς για τον καρκίνο.

Μια άλλη μελέτη υπό τη δρα Έσθερ ντε Βρις του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου «Έρασμος» της Ολλανδίας, η οποία επίσης δημοσιεύτηκε στο τεύχος του ίδιου περιοδικού, υπολόγισε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το 1975 τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου στην Ευρώπη, αποτελώντας πλέον το 13,6% των συνολικών περιστατικών καρκίνου, το δεύτερο κυριότερο είδος καρκίνου, καθώς και τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο.

Η έλλειψη σωματικής άσκησης και η παχυσαρκία είναι οι δύο κυριότεροι παράγοντες που έχουν αυξήσει τον καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με τους ολλανδούς ερευνητές.