Τι έδειξε νέα μεγάλη μελέτη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ούρων από 5.105 άτομα


ΥΓΕΙΑ
14:47
15/12/2018
Τι έδειξε νέα μεγάλη μελέτη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
5
loading

Οι ατμιστές, δηλαδή οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, εισπνέουν χαμηλότερα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών σε σχέση με τους καπνιστές παραδοσιακών τσιγάρων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι οι ατμιστές έχουν περισσότερα ίχνη τοξικών ουσιών στα ούρα απ’ ό,τι οι μη καπνιστές, αλλά λιγότερα σε σχέση με τους παραδοσιακούς καπνιστές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάκιετζ Γκόνιεβιτς του Κέντρου Καρκίνου Ρόζγουελ Παρκ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν δείγματα ούρων από 5.105 άτομα, από τους οποίους οι 2.411 ήσαν παραδοσιακοί καπνιστές, οι 247 μόνο ατμιστές, οι 792 τόσο ατμιστές όσο και καπνιστές, ενώ οι 1.655 μη καπνιστές.

Τα υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης ανιχνεύθηκαν σε όσους ήσαν ταυτόχρονα καπνιστές και ατμιστές, ενώ οι αποκλειστικά καπνιστές είχαν συγκριτικά λιγότερους βιοδείκτες νικοτίνης στα ούρα τους. Από την άλλη, όσον αφορά τα επίπεδα βαρέων μετάλλων όπως μολύβδου και καδμίου, αυτά ήσαν χαμηλότερα στους ατμιστές σε σχέση με τους καπνιστές, αλλά σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Τα επίπεδα άλλων καρκινογόνων και τοξικών ουσιών όπως οι νιτροζαμίνες ήσαν πολύ υψηλότερα στους καπνιστές και σε όσους ήσαν παράλληλα καπνιστές και ατμιστές, σε σχέση με όσους ήσαν μόνο ατμιστές ή μη καπνιστές.

«Για τους καπνιστές που προσπαθούν να το κόψουν, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου θα ήταν ωφέλιμη ως ένα μεταβατικό στάδιο», δήλωσε ο Γκόνιεβιτς. Τόνισε όμως ότι αυτό που είναι κακό για την υγεία, όπως δείχνει η νέα μελέτη, είναι να καταλήξει κανείς να είναι εναλλάξ καπνιστής και ατμιστής, κάτι αρκετά συνηθισμένο. «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ωφελούν τους καπνιστές μόνο αν μεταστραφούν τελείως στο άτμισμα», τόνισε.

«Υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί: πόσο τοξικά είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;», τόνισε ο δρ Μάικλ Μπλάχα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. «Η νέα μελέτη δείχνει ότι ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σαφώς σχετίζονται με μικρότερη έκθεση σε τοξικές ουσίες από ό,τι τα παραδοσιακά τσιγάρα, σίγουρα σχετίζονται με μεγαλύτερη τοξική έκθεση σε σχέση με την πλήρη διακοπή της χρήσης καπνού. Με άλλα λόγια, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα μεν από τα παραδοσιακά τσιγάρα, αλλά τα ίδια δεν είναι ασφαλή. Ιδίως περιέχουν πτητικές οργανικές ουσίες και βαριά μέταλλα που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Apostolos west

  Εαν συγκρίνουμε το ατμισμα με το τίποτα ίσως κάτι να βρεθεί στα ούρα.
  Επίσης να θυμίσουμε στον κόσμο πως επίσημα το Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας προτείνει το ατμισμα για διακοπή του καπνίσματος.
  Επίσης δεν βλέπουμε κάποια έρευνα η μελέτη για το θερμαινομενο "καπνό"που κυκλοφορεί στην Ελλάδα υπάρχει?

 2. avatar Χρήστος Πάτρα

  Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το ΗΤ εχει δεχτεί τόσο πόλεμο στην Ελλάδα. Απευθύνεται σε ενήλικες και ακόμα περισσότερο σε άτομα που ήδη καπνίζουν. Σε κάποιες χώρες απεναντίας το προωθούν. Εδώ έχουμε το iqos και οι άσχετοι που το προμοτάρουν κατευθείαν ξεκινάνε την σύγκριση με το ΗΤ. Εγώ ατμιζω 9 χρόνια και όλο και κάτι καινούργιο θα ακούσω. Τώρα απαγορεύεται να αγοράζεις υγρά με 0 νικοτίνη γιατί δεν υπάγονται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Πόσο ηλίθιοι....

 3. avatar Nobacco

  Είμαι 6 χρόνια ατμίστρια με το ηλεκτρονικό κατάφερα πολύ εύκολα να κόψω το τσιγάρο. Όμως δεν μπορώ με τίποτα να κόψω το ηλεκτρονικό. Νιώθω πως είμαι εθισμένη σ αυτό!!!!

 4. avatar Παπ

  Κοψτε το καπνισμα και καντε τσιμπουκι...

 5. avatar ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.

  το καλύτερο απο όλα είναι να μην καπνίζεις
  η πρώτη εβδομάδα είναι η δύσκολη κάπνιζα 25 χρόνια 2 πακετα την ημέρα ΚΑΙ το έκοψα για να μην μου το κόψει ο γιατρός και ειναι αργά
  θέλει θέληση και αποφασιστικότητα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει