Ίσως να βλέπετε ή να διαβάζετε στο διαδίκτυο για τυχόν «μυστικές συνταγές», ή για αλοιφές που θεραπεύουν τους κιρσούς ή τις ευρυαγγείες.

Καλύτερα όμως να αντιμετωπίσετε το θέμα σοβαρά και να δείτε τι λέει η επιστήμη της σύγχρονης αγγειοχειρουργικής.

Η αγγειοχειρουργική για τις ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες (αναφέρονται κι ως «φλεβίτης» ή «φλεβίτιδα») είναι διατεταμένα αγγεία (φλέβες) του δέρματος. Κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία του σώματος, η παρουσία τους όμως είναι πιο συχνή στα πόδια.

Ευρυαγγείες εμφανίζει το 50% των ενηλίκων, ενώ στις μεγαλύτερες γυναίκες το ποσοστό φθάνει στο εξαιρετικά υψηλό 80%.

Οι ευρυαγγείες αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα. Ενδέχεται να συνδέονται με μικρής βαρύτητας τοπικά συμπτώματα όπως κνησμό, αίσθημα καψίματος, αίσθημα βάρους ή και ελαφρύ πόνο.

Στο 10-15% των περιπτώσεων, οι ευρυαγγείες υποκρύπτουν μεγαλύτερης βαρύτητας φλεβική ανεπάρκεια.

Γι’ αυτό και πρέπει να προηγείται διερεύνηση με εξειδικευμένο triplex φλεβών που να αποτελεί κι αιμοδυναμική μελέτη του συστήματος

Η σκληροθεραπεία είναι η απολύτως ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης των ευρυαγγειών.

Στην επέμβαση γίνεται έγχυση ειδικών σκληρυντικών ουσιών με αποτέλεσμα οι πάσχουσες φλέβες να μετατρέπονται σε ινώδεις χορδές. 25% των ενήλικων ανδρών και γυναικών στη χώρα μας πάσχει από κιρσούς. Οι κιρσοί είναι φλεβική πάθηση κυρίως των κάτω άκρων – αν και κιρσοί μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος, ακόμα κι εσωτερικά.

Η αγγειοχειρουργική για τους κιρσούς

Όποιος έχει πρόβλημα κιρσών, πρέπει να απευθύνεται σε Αγγειοχειρουργό με εξειδίκευση στις φλεβικές παθήσεις, κυρίως γιατί είναι καλά ενημερωμένοι για τις σημαντικές εξελίξεις στην ιατρική αντιμετώπιση των κιρσών.

Είναι φλεβική πάθηση, με κληρονομικά αίτια κυρίως. Στην αρχή είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα, αλλά με τον καιρό επιφέρουν αίσθημα κόπωσης, πόνους, δυσκολία στην κίνηση και μπορεί να καταλήξουν σε επικίνδυνα φλεβικά έλκη.

Η αντιμετώπισή τους γίνονται εύκολα, ανώδυνα κι αποτελεσματικά. Υπάρχουν πολλές, σίγουρες κι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι κατά των κιρσών. Laser, ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΌΤΗΤΕΣ, steam, αφρός, μικροφλεβεκτομές είναι κάποιες από αυτές, και συχνά συνδυάζονται μεταξύ τους.

Πρέπει πάντα να γίνεται ασφαλής διάγνωση με triplex φλεβών κι αιμοδυναμικό έλεγχος.

Η επέμβαση από ειδικευμένο αγγειοχειρουργό με τις σύγχρονες τεχνικές γίνεται χωρίς γενική αναισθησία ή επισκληρίδιο, ούτε καν μέθη. Αμέσως μετά την επέμβαση, ο ασθενής φεύγει περπατώντας, χωρίς πόνους.

Μετά από αυτά, το μόνο που μένει να κάνετε είναι να αναζητήσετε και να απευθυνθείτε για το πρόβλημα σας αποκλειστικά στο αγγειοχειρουργό σας που έχει την απαραίτητη εξειδικευμένη γνώση για να το αντιμετωπίσει.

Για να είστε σίγουροι με την αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων, πρέπει να είστε σίγουροι και με το Ιατρό σας

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr.

Ο Αθανάσιος Σιαφάκας είναι στρατιωτικός Ιατρός, εκ των κορυφαίων στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων αγγειοχειρουργός στην Ελλάδα, με ειδική πολύχρονη εμπειρία στη διάγνωση και την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων.

Είναι επιπλέον ο επίσημος εκπαιδευτής ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (όπως αγγειοχειρουργών, πλαστικών, δερματολόγων) στην εφαρμογή σκληροθεραπείας στην Ελλάδα και την Κύπρο, για λογαριασμό του #1 παγκοσμίως φαρμάκου.

Για περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις σε τυχόν άλλα ερωτήματά σας για τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα veincenter.gr