Σε περισσότερους από 7,3 εκατομμύρια ανέρχονται οι πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός τους αγγίζει τις 160.000. Παγκοσμίως οι ανοϊκοί ασθενείς είναι 35.000.000 και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νόσος Αλτσχάιμερ απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, στις 21 Σεπτεμβρίου, η Εταιρεία νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών προγραμματίζει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010, στις 18:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Εταιρείας «Γιατί η γιαγιά μου δεν θυμάται το όνομά μου;» και του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαθαίνω για τη νόσο Αλτσχάιμερ» που απευθύνεται στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων.

Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010 στις 13:00 μ.μ. στο Δημαρχείο Αμαρουσίου υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη λειτουργία του νέου Κέντρου Ημέρας για ανοϊκούς ασθενείς σε χώρο που παραχωρείται δωρεάν από το Δήμο Αμαρουσίου. Θα μιλήσει ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης και η πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών Π. Σακκά.

Από τις 18 μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου 2010 θα υπάρχει περίπτερο στο Μετρό του Συντάγματος, το οποίο θα λειτουργεί 09:00-21:00. Ειδικευμένο προσωπικό της Εταιρείας και εκπαιδευμένοι εθελοντές, θα μοιράζουν έντυπο ενημερωτικό υλικό και θα δίνουν πληροφορίες για τη νόσο Αλτσχάιμερ, για τις υπάρχουσες δομές και υπηρεσίες στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010 θα πραγματοποιηθεί συμβολική πορεία με κεντρικό σύνθημα Νόσος Αλτσχάιμερ: την αντιμετωπίζουμε βήμα -βήμα, για τρίτη συνεχή χρονιά. Η πορεία θα ξεκινήσει από το περίπτερό μας στο Σύνταγμα στις 10:30 το πρωί και θα τερματιστεί στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή ασθενών, φροντιστών, εθελοντών, μελών ΚΑΠΗ, επωνύμων και επισήμων με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων. Στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου θα γίνουν ομιλίες και αντιπροσωπεία ασθενών θα παραδώσει συμβολικά τις υπογραφές υποστήριξης της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ στους αρμόδιους Υπουργούς.

Από την πλευρά της η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Aλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010 στις 19:00 μ.μ., πραγματοποίηση ημερίδας στο Δήμο Ελευθέριου Κορδελιού με στόχο την ενημέρωση των δημοτών. Ομιλήτρια θα είναι η Μάγδα Τσολάκη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και η ομιλία θα έχει τίτλο «Έξυπνες ιδέες για επιτυχημένα γηρατειά».

Από την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, στην Πλατεία Αριστοτέλους θα τοποθετηθεί stand της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών, στο οποίο εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας θα παρέχει αξιόπιστη ενημέρωση στους συμπολίτες μας σχετικά με τη νόσο. Παράλληλα, θα διενεργείται ένα μικρό τεστ 10 ερωτήσεων, το οποίο μπορεί σε πρώτη φάση να «ανακαλύψει» τυχόν ελλείψεις. Στους συμμετέχοντες θα μοιραστούν επίσης μπλουζάκια και καπελάκια.

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και με την συνεργασία της κοινωνικής οργάνωσης «Αγάπη», θα τοποθετηθεί και δεύτερο ενημερωτικό stand στον πεζόδρομο της Ικτίνου.

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010, 18.00 – 21:00 μ.μ θα διοργανωθεί περίπατος μνήμης (memory walk). Η εκκίνηση θα δοθεί στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου στην Πλατεία Δικαστηρίων, με τερματισμό το κινηματοθέατρο Ολύμπιον, όπου θα γίνει σύντομη ενημέρωση για τα νεώτερα δεδομένα στην άνοια. Μετά το τέλος του περιπάτου θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τις τοπικές αρχές καθώς και προβολή ταινίας σχετική με την άνοια.