Νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα για τα γαλακτοκομικά και τη χοληστερίνη

Τι έδειξε έρευνα σε 136.000 ανθρώπους ηλικίας 35 έως 70 ετών σε 21 χώρες


ΥΓΕΙΑ
8:21
12/09/2018
Νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα για τα γαλακτοκομικά και τη χοληστερίνη
9
loading

Η ημερήσια κατανάλωση περίπου τριών μερίδων γαλακτοκομικών τη μέρα σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρης θνησιμότητας. Αυτό δείχνει μια νέα μεγάλη διεθνής μελέτη, που έγινε σε περισσότερους από 136.000 ανθρώπους ηλικίας 35 έως 70 ετών, σε 21 χώρες, σε βάθος περίπου δεκαετίας.

Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι μειωμένος ακόμη και για όσους τρώνε τρεις μερίδες γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερη από μισή μερίδα ημερησίως. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες συστάσεις να καταναλώνει κανείς καθημερινά δύο έως τέσσερις μερίδες γαλακτοκομικών με λίγα ή καθόλου λιπαρά.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μασίντ Ντεγκάν του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, δήλωσαν ότι, μετά από τα νέα ευρήματα, η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, ενώ ίσως θα πρέπει να ενθαρρυνθεί στις χώρες εκείνες όπου είναι σχετικά χαμηλή.

Η κατανάλωση κάθε είδους γαλακτοκομικών είναι υψηλότερη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ (κατά μέσο όρο 368 γραμμάρια τη μέρα ή πάνω από τέσσερις μερίδες), ενώ είναι χαμηλότερη στη Αφρική (91 γραμμάρια/μέρα) και στη νοτιοανατολική Ασία (μόνο 37 γραμμάρια/μέρα).

Από τους 136.384 ανθρώπους του δείγματος, ένα όχι αμελητέο ποσοστό, το 21% περίπου (28.674 άτομα) δεν κατανάλωναν καθόλου γαλακτοκομικά. Σε σχέση με αυτούς τους ανθρώπους, όσοι έτρωγαν καθημερινά 3,2 μερίδες γαλακτοκομικών κατά μέσο όρο, είχαν μικρότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία (3,4% έναντι 5,6%), μικρότερη θνησιμότητα καρδιαγγειακής αιτιολογίας (0,9% έναντι 1,6%), λιγότερες σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις (3,5% έναντι 4,9%) και λιγότερα εγκεφαλικά (1,2% έναντι 2,9%), ενώ αντίθετα ήσαν οριακά αυξημένα τα εμφράγματα του μυοκαρδίου (1,9% έναντι 1,6%).

Όσον αφορά ειδικά τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, η υψηλότερη κατανάλωση (σχεδόν τρεις μερίδες ημερησίως) σχετιζόταν -σε σχέση με όσους κατανάλωναν έως μισή μερίδα τη μέρα- με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα (3,3% έναντι 4,4%) και λιγότερα σοβαρά περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου (3,7% έναντι 5%).

Ο συνδυασμός κατανάλωσης γάλατος και γιαουρτιού είχε μεγαλύτερο όφελος, όσον αφορά τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, σε σχέση με το συνδυασμό τυριού-βουτύρου. Ως στάνταρντ μερίδα θεωρείται ένα ποτήρι γάλα των 244 γραμμαρίων, ένα γιαούρτι ίδιου βάρους, ένα κομμάτι τυρί 15 γραμμαρίων και ένα κουταλάκι βούτυρο πέντε γραμμαρίων.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω γιατί τα γαλακτοκομικά -ακόμη και τα πλήρη- σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα καρδιαγγειακού κινδύνου. Μέχρι σήμερα κυριαρχεί η αντίληψη ότι πρέπει να καταναλώνονται γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ώστε να αποφεύγονται τα δυνητικά επικίνδυνα κορεσμένα λίπη που μπορεί να αυξήσουν την «κακή» χοληστερίνη (LDL).

Όμως κάποιες πρόσφατες μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις ότι ορισμένα τουλάχιστον κορεσμένα λίπη μπορεί να είναι ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, μερικά γαλακτοκομικά περιέχουν άλλα ωφέλιμα συστατικά, όπως αμινοξέα, ακόρεστα λίπη, βιταμίνες Κ1 και Κ2, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, προβιοτικά κ.α.

Συνεπώς, κατά τους ερευνητές, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει ένα ισοζύγιο από αρνητικά και θετικά στοιχεία στα γαλακτοκομικά και η νέα επιδημιολογική μελέτη PURE (Prospective Urban Rural Epidemiological) δείχνει ότι φαίνεται πως υπερισχύουν τα θετικά. Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πρόωρο να αλλάξουν οι διατροφικές συστάσεις, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
  1. avatar Κου. Κου.

    Δεν μας λένε πόσο καθαρό είναι το γάλα κ.. ΠΌΣΟ αίμα και ποίον έχει στο λίτρο;

  2. avatar Κού-κου

    Φάτε, φάτε.. κ όταν σκάσετε μην ξεχάσετε να κάνετε μια ανάρτηση, ένα σχόλιο μια επιστημονική έρευνα.. αν σας αρκεί αυτό!

  3. avatar Γιωργος Αιγιο

    Συμφωνω με τον φουσκα: Παν μετρον αριστον (σε ολα)

    1. avatar Χ.Κ.Ε.

      Μέτρον άριστον 😊

  4. avatar πληρωμενες μελετες

    Οπως και οι δημοσκοπησεις αλλωστε!
    Καποτε βγηκε οτι το κοκκινο επεξεργασμενο κρεας προκαλει καρκινο και φυσικα ξεχαστηκε αμεσα! Τσιμουδια!
    Το γαλα εχει νοημα μονο για το γεννημενο ζωο. Στον ανθρωπο προκαλει φλεγμονες.
    Εξαιρεση αποτελει μονο το γιαουρτι και το κεφιρ.

    1. avatar Ράνια συμφωνώ ότι το κόκκινο κρέας προκαλεί καρκίνο όπως επίσης και το γάλα είχε βγει στο ίντερνετ ότι το γάλα της αγελάδας θεωρείτε καρκινογόνο για αυτο όλος ο κόσμος πεθαίνει από καρκίνο από τα κρέατα και από τα γάλατα γιαούρτια κλπ

      Μας τιμωρεί ο θεος σκοτώνοντας τα ζώα

    2. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

      Αδιορθωτος τυρας και γιουρτογαλατας,
      40 χρονια προσπαθω να βρω τη χρυση τομη και ακομη δεν εχω σταθερα καταληξει καπου.
      Για ενα μονο ειμαι βεβαιος :
      Οταν ενφανιζονται επανω στα βλεφαρα μας,κοντα στη μυτη, τα λεγομενα ''ματια του λαγου''
      τοτε το 'χουμε παρακανει,κυριε Οικονομου !

  5. avatar Φούσκας1

    Όσες έρευνες και να κάνουν, πάλι στο ίδιο ρητό θα καταλήξουν: "Παν μετρόν άριστον"
    Είναι κάτι σαν την εντροπία. Η εντροπία του σύμπαντος αυξάνει. Όπως και να το μετρήσεις πάλι στο ίδιο συμπέρασμα θα φτάσεις.

    1. avatar γαλαζοκολόκυθο

      κατ αρχας γραφτο το ρηθεν οπως καθιερωθηκε κοχι οπως λοιδορήθηκε
      υστερα πε μου οταν κρατας αυτο το αριστο μετρο μετρωντας πχ το ουίσκι στο ποτηρι τοχεις ορθιο λοξα ή στα διπλα;
      οταν πραγματικα εμπεδωσεις το νόημα του ρητου θα καταλαβεις ποσο ουρδα ειναι.
      ουδεις γνωριζει το προσωπικο αριστο ''μετρον ''για το οτιδηποτε, απλα ναυσιπλοεί κοιτωντας ταστέρια....κατα τα ειωθοτα και την εμπειρια του
      με εμπειρια μετρας και το βαρος του κιμα στο χασάπη;;
      'ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΤΟ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΕΙΝ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ''...
      δεν ηταν σοφα τα παππουδια ,καθε αλλο, απλα οι συγχρονοι ειναι για κλαματα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει