Οι τροφές που καταναλώνουµε αποδίδουν ενέργεια την οποία ο οργανισµός µας αξιοποιεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, ενώ την περίσσεια – όταν αυτή υπάρχει (και στις ηµέρες µας υπάρχει συχνά) – την αποθηκεύει µε τη µορφή λιπώδους ιστού.

Η ενεργειακή απόδοση των τροφών λοιπόν αποτελεί το σηµείο αναφοράς για τον έλεγχο του βάρους µας: αν τρώµε περισσότερο από αυτό που «ξοδεύουµε», θα πάρουµε βάρος, ενώ αν τρώµε λιγότερο θα χάσουµε. Κάποιες φορές όµως µπορεί να µην έχουµε ιδέα τού πόσες θερµίδες παίρνουµε τελικά.

Λάθος 1: Αντικαθιστούµε τροφές αυθαίρετα

Πολλές φορές και ενώ κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος ο δείκτης της ζυγαριάς αρνείται πεισµατικά να κατέβει διότι µπορεί αντί για το τρόφιµο που υποδεικνύεται στο διατροφικό µας πρόγραµµα, να καταναλώνουµε κάτι άλλο, θεωρώντας ότι δεν έχει διαφορά. Η αιτία δεν είναι καµία άλλη από το ότι δεν έχει γίνει κατανοητό πόσες θερµίδες µπορεί να συνεπάγεται αυτή η «µικρή» ατασθαλία.

Για παράδειγµα, έστω ότι προγραµµατίζουµε για βραδινό µια τονοσαλάτα µε φρέσκα λαχανικά, καλαµπόκι, ελαιόλαδο και συνοδευτικά µία φέτα ψωµί (25-30 γρ.).

Αντί για το ψωµί όµως προτιµούµε τελικά ένα κριθαροκούλουρο, σκεφτόµενοι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάµεσά τους. Κι όµως, έτσι είναι σαν να τρώµε τελικά 4 φέτες ψωµί, αφού ένα κριθαροκούλουρο των 80 γρ. παρασκευασµένο µε την κλασική κρητική συνταγή αποδίδει περίπου 320 θερµίδες! Αυτό βέβαια δεν σηµαίνει πως δεν πρέπει να ξαναφάµε κριθαροκούλουρο, αλλά απλώς ότι είναι ανάγκη να γνωρίζουµε τι τρώµε.

Λάθος 2: Υποτιμάτε τις «υγρές» θερµίδες

Τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει την αγορά ροφήµατα εναλλακτικά του καφέ, µε πραγµατικά ατέλειωτη ποικιλία γεύσεων που «γαργαλάνε» τον ουρανίσκο µας. Πόσοι όµως πραγµατικά συνειδητοποιούν ότι η προτίµηση ενός τέτοιου ροφήµατος αντί του κλασικού καφέ (ο οποίος, όταν δεν βάλουµε ζάχαρη και γάλα, θεωρείται ότι δεν έχει θερµίδες) συνεπάγεται µια «βόµβα» θερµίδων, και µάλιστα χωρίς να µας χορταίνει κιόλας;

Λάθος 3: Υπερεκτιµάµε την άσκηση

Συχνά πολλοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι ένας περίπατος αρκεί για να «κάψουν» τις θερµίδες που κατανάλωσαν σε ένα πλουσιοπάροχο γεύµα λίγες ώρες πριν. Η αλήθεια των αριθµών µάς δίνει για ακόµη µια φορά τη σωστή διάσταση των πραγµάτων:

«Καίμε» λιγοτερο απ’ οσο πιστεύουμε

Αυτό λοιπόν που διαπιστώνουµε είναι ότι ένα άτοµο (στο παράδειγµά µας, άντρας) βάρους 70 κιλών περπατώντας µε µέτρια ένταση για µία ολόκληρη ώρα καταφέρνει να δαπανήσει τις θερµίδες που περιέχει µισή µόλις σοκολάτα. Πολύ γενικά µάλιστα θα λέγαµε ότι τις θερµίδες που «καταναλώνουµε» σε 60 δευτερόλεπτα χρειαζόµαστε 60 λεπτά δραστηριότητας για να τις «κάψουµε».

Η σωµατική δραστηριότητα λοιπόν κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων, µας προφυλάσσει κατά την περίοδο δίαιτας αδυνατίσµατος από τη µεγάλη απώλεια µυϊκού ιστού, έχει σηµαντική επιρροή στην ψυχική µας ισορροπία, αλλά ας µην έχουµε την εντύπωση ότι συµβάλλει δραµατικά στο «κάψιµο» θερµίδων, εκτός και αν µιλάµε για πρωταθλητές και Ολυµπιονίκες. Είναι λοιπόν πιο εφικτό να προσέχουµε τι τρώµε παρά να γίνουµε όλοι αθλητές υψηλών επιδόσεων.

Πηγή: ygeianews.gr