Στην παραλία, στην πισίνα, από σκάφος ή από βράχια οι βουτιές αποτελούν πρόκληση για μικρούς και μεγάλους. Το νερό σας καλεί να πέσετε από ψηλά. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί μια λάθος κίνηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό σας.

Βουτιά από σκάφος
Βάλτε δύναμη στα πόδια, με θάρρος, στρέψτε το λαιμό προς τα κάτω για να πάρει σωστή κλίση το σώμα και με τα χέρια μπροστά βουτήξτε βαθιά και απολαύστε το. Να θυμάστε ότι σε κάθε βουτιά, το σώμα πρέπει να είναι ίσιο, τα πόδια τεντωμένα και τα χέρια μαζεμένα.

Η πρώτη βουτιά καλύτερα είναι να γίνει με τα πόδια, έτσι αναγνωριστικά. Κολυμπήστε λίγο για να ανοίξει ο θώρακάς σας και όταν νιώσετε άνετα, ξαναπροσπαθήστε. Με το κεφάλι πέφτετε μόνο όταν νιώσετε σιγουριά. Προσέξτε να μη σας πάρει το βάρος προς τα πίσω και γυρίσει το κορμί σας την ώρα της βουτιάς, γιατί μπορεί να πέσετε με την πλάτη και κινδυνεύετε να πάθετε ζημιά.

Βουτιά από βράχια
Πριν ανεβείτε στο βράχο είναι απαραίτητο να ελέγξετε τα νερά γύρω από το σημείο που θα βουτήξετε. Αν δε είναι πολύ βαθιά καλύτερα να το αφήσετε γιατί μπορεί να «βρείτε» με δύναμη στο βυθό και ακόμα και χωρίς να το νιώσετε χτυπήσετε άσχημα. Ακόμα χειρότερα μπορεί να χτυπήσετε με το κεφάλι κινδυνεύοντας από κάταγμα στο σβέρκο.

Ας πάρουμε όμως το καλό σενάριο, που λέει ότι τα νερά σε εκείνο το σημείο είναι βαθιά και άρα δεν κινδυνεύετε. Ξεκινήστε πρώτα με μια «βουτιά-βόμβα». Η επόμενη, ας είναι όπως και στη βουτιά από το σκάφος. Δύναμη στα πόδια, μικρή ώθηση με εκτίναξη των ποδιών και… φύγατε!

Βουτιά από βατήρα
Οι συνθήκες εδώ είναι πιο εύκολες, με δεδομένο ότι ο βατήρας δημιουργεί ταλάντωση, άρα έχετε τη δυνατότητα να πηδήξετε, πριν βουτήξετε. Το πρόβλημα είναι βέβαια ακριβώς… ότι ταλαντεύεται, άρα προκειμένου να φτάσετε στην άκρη του για να βουτήξετε, θα πρέπει να μη χάσετε την ισορροπία σας. Κορμί τεντωμένο, πόδια τεντωμένα κι ενωμένα. Τεντώστε τα χέρια προς τα πάνω για να πάρετε ρυθμό, ακουμπώντας με τα χέρια τα αυτιά σας. Πιάστε με τα δάχτυλα του ενός χεριού την παλάμη του άλλου, για να τα κλειδώσετε μεταξύ τους και να μην ανοίξουν καθώς πέφτετε. Πιέστε το σαγόνι προς το στήθος για να αποφύγετε να πέσετε με την κοιλιά. Το σώμα σας θα πρέπει να έχει το σχήμα του λατινικού γράμματος «c». Πιέστε τον βατήρα προς τα κάτω για να σας πετάξει πιο ψηλά. Σπρώξτε το κορμί προς τα εμπρός, σηκώστε ψηλά τα πόδια (γιατί αλλιώς κινδυνεύετε να χτυπήσετε στο βατήρα καθώς πέφτετε) και… καλές βουτιές!

Βουτιά από πολύ ψηλά
Αν δεν είστε επαγγελματίες του συγκεκριμένου σπορ καλύτερα να το ξεχάσετε. Υπέροχη η αίσθηση απελευθέρωσης για τα 3-4 δευτερόλεπτα που διαρκεί, η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο, αλλά αν δεν έχετε εκπαιδευτεί για να βουτήξετε, κινδυνεύετε να σπάσετε τη μέση σας. Οι πρωταθλητές του αθλήματος των καταδύσεων λένε ότι όσο πιο μεγάλο είναι το ύψος που βουτάς, τόσο το νερό «σκληραίνει».

Πηγή: menslounge.gr