Πολλοί χρήστες σε όλο τον κόσμο ανακατεύουν την κάνναβη με καπνό, τόσο για να εξοικονομήσουν χρήματα, όσο και για να εισπνέουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τη ναρκωτική ουσία. Όμως μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αυτό το ανακάτεμα αυξάνει τον κίνδυνο εξάρτησης του χρήστη και από τα δύο.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων University College και King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής την κλινική ψυχοφαρμακολόγο Τσάντνι Χιντόσα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής Frontiers in Psychiatry, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 33.700 χρήστες κάνναβης (παράγωγα της οποίας είναι η μαριχουάνα και το χασίς). Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από 18 χώρες και είχαν απαντήσει ανώνυμα σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειές τους, όσον αφορά τη χρήση κάνναβης και των παραγώγων της.

Διαπιστώθηκε ότι πολύ συχνότερα ανακατεύουν την κάνναβη με καπνό (σε τσιγάρο, πίπα κ.α.) οι Ευρωπαίοι χρήστες, σε ποσοστό από 77% έως 91% ανάλογα με τη χώρα, ενώ πολύ μικρότερα είναι τα αντίστοιχα ποσοστά στις ΗΠΑ (4,4%) ή στη Βραζιλία (7%).

Ο καπνός και η κάνναβη χρησιμοποιούνται από τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο και 182 εκατομμύρια χρήστες διεθνώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Και οι δύο ουσίες έχουν ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

«Η κάνναβη είναι λιγότερο εθιστική από τον καπνό, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι το ανακάτεμά τους μειώνει το κίνητρο του χρήστη να σταματήσει τη χρήση αυτών των ουσιών», δήλωσε η Χιντόσα. Τόνισε ότι το ανακάτεμά τους αυξάνει την ψυχολογική εξάρτηση του χρήστη και από τις δύο ουσίες, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι αν είναι χρήστης της μιας μόνο από τις δύο.

Σύμφωνα με την μελέτη, ο πιο δημοφιλής τρόπος ανάμιξης της κάνναβης με καπνό παγκοσμίως είναι με «τσιγαριλίκι» (προτιμάται από το 93,4% των χρηστών). Πίπα για το ανακάτεμα κάνναβης-καπνού χρησιμοποιεί το 11,7% των χρηστών.

Οι άνδρες είναι πιθανότερο να ανακατέψουν καπνό και κάνναβη (68,2%) σε σχέση με τις γυναίκες (63,8%). Οι χρήστες που τα ανακατεύουν, είναι νεότεροι (26 ετών κατά μέσο όρο), σε σχέση με όσους κάνουν σκέτη χρήση κάνναβης (31 ετών). Το 16% των χρηστών δεν έχουν ποτέ δοκιμάσει καπνό ανεξάρτητα από την κάνναβη.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.