Άνθρωποι που προσπαθούσαν να μάθουν περισσότερα για την υγεία τους και τους πιθανούς κινδύνους μέσω γενετικής ανάλυσης και δημιουργίας προσωπικού «προφίλ» DNA, μπορεί να παραπλανηθούν. Συγκεκριμένα, είναι πολύ πιθανό ότι θα πάρουν δυσερμήνευτα και διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με την εταιρία, με συνέπεια η όλη διαδικασία να είναι παραπλανητική, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές δημόσιες υπηρεσίες (Government Accountability Office-GAO) πραγματοποίησαν μυστική έρευνα σε τέσσερις εταιρίες, των οποίων το όνομα δεν αναφέρεται, που προσφέρουν στο κοινό τέτοιες γενετικές αναλύσεις και επιπλέον μέσω διαδικτύου για το σύνολο του πλανήτη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ερευνητές του GAO, έστειλαν για ανάλυση δείγματα DNA πέντε ατόμων και διαπίστωσαν ότι για την ίδια ασθένεια, ανάλογα με την εταιρία, προέκυψαν διαφορετικά αποτελέσματα στο υψηλό ποσοστό 68%. Έκπληξη επίσης αποτελεί το γεγονός ότι τέσσερις από τους πέντε που έλεγξαν το DNA τους, πήραν αποτελέσματα που έρχονταν σε άμεση σύγκρουση με την πραγματική κατάσταση της υγείας τους και με το οικογενειακό ιστορικό τους. Για κάθε γενετική ανάλυση δε έπρεπε να πληρώσουν από 300 έως 1.000 δολάρια.

Η αρμόδια αμερικανική Αρχή, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δήλωσε θα θέσει ρυθμιστικούς κανόνες στην απευθείας πώληση τέτοιων γενετικών τεστ στους καταναλωτές από τέτοιες εταιρίες όπως είναι οι Navigenics Inc, Knome Inc, decode Genetics, Pathway Genomics Corp, 23andMe Inc κ.α.

Από την πλευρά τους, σε κατάθεση ενώπιον της επιτροπής της Βουλής, εκπρόσωποι των παραπάνω εταιριών υπερασπίστηκαν τα τεστ τους, λέγοντας ότι βοηθούν τους καταναλωτές να αλλάξουν τις συνήθειές τους και έτσι να προλάβουν την εκδήλωση ασθενειών όπως για παράδειγμα είναι ο διαβήτης.