Νέα έρευνα Φινλανδών επιστημόνων αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν Πάρκινσον.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι Φινλανδοί επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα της βιταμίνης D σε 3.000 εθελοντές από το 1978 μέχρι το 1980, ενώ συνέχισαν να τους παρακολουθούν για τα επόμενα 30 χρόνια, ώστε να δουν πόσοι από αυτούς θα αναπτύξουν Πάρκινσον.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν Πάρκινσον, συγκριτικά με τους εθελοντές που είχαν υψηλά επίπεδα της βιταμίνης.

Η βιταμίνη D δημιουργείται κατά κύριο λόγο από τον οργανισμό, με την έκθεση στον ήλιο, ωστόσο προσλαμβάνεται και με συγκεκριμένες τροφές όπως τα δημητριακά, το γάλα, τα ψάρια κ.α.

Από μια ηλικία και μετά το δέρμα των ανθρώπων δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή βιταμίνη D, η οποία φαίνεται να προστατεύει τα νευρικά κύτταρα που χάνουν σταδιακά οι άνθρωποι που πάσχουν από Πάρκινσον.

Οι γιατροί υποστήριζαν εδώ και αρκετά χρόνια ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών, ωστόσο τώρα διαπιστώνουν ότι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει διάφορα σημεία του εγκεφάλου, προκαλώντας τρέμουλο και επηρεάζοντας τις κινήσεις του σώματος.