Στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης για την Κεφαλαλγία, στις 12 Σεπτεμβρίου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας οργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης επαγγελματιών υγείας και κοινού για τα προβλήματα της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας με κύριο στόχο την ορθή διάγνωση, αντιμετώπιση, προφύλαξη και αποφυγή κατάχρησης φαρμακευτικών ουσιών και αυτοθεραπείας.

Οι βασικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι οι ακόλουθες:

  • Ενημερωτικό σποτ στην τηλεόραση με θέμα την κεφαλαλγία που θα παίζεται σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
  • Ομιλίες σε μέσα μαζικής ενημέρωσης από τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού.

Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας – επιστημονική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που μετρά 34 και πλέον χρόνια από την ίδρυσή της – επιμένει στην άποψη ότι η καλύτερη θεραπεία μιας πάθησης είναι η προληπτική διαχείρισή της, που επιτυγχάνεται με ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και επαγρύπνηση των φροντιστών υγείας. Αυτός είναι και ο διττός σκοπός αυτής της εκστρατείας που αφορά στην ημικρανία και στην αθροιστική κεφαλαλγία, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες.

Η ημικρανία είναι το 2ο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως, μετά την τερηδόνα και πρώτη αιτία αναπηρίας σε άτομα κάτω των 50 ετών, λόγω απώλειας ποιοτικού χρόνου και πόνου. Η παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει συνεχώς νέες θεραπείες ειδικά στον τομέα της ημικρανίας. Βιολογικοί παράγοντες απόλυτα συνδεδεμένοι με την παθοφυσιολογία της ημικρανίας και συσκευές νευρο-ερεθισμού προστίθενται στα κλασικά φάρμακα για την προφύλαξη της ημικρανίας και της αθροιστικής κεφαλαλγίας. Στη χώρα μας, πραγματοποιούνται εκτενείς κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των θεραπειών, οι οποίες έχουν αλλάξει πλήρως τη φαρμακευτική θεραπευτική που επικρατεί τώρα στην Ελλάδα.

Όσοι υποφέρουν από συχνές κεφαλαλγίες πρέπει απαραίτητα να έχουν ιατρική παρακολούθηση και πρόσβαση στις νέες εξειδικευμένες θεραπείες, γιατί δεν μπορούν από μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το ιατρικό πρόβλημα. Οι συχνές ημικρανίες και αθροιστικές κεφαλαλγίες αντιμετωπίζονται. Μπορεί να μην ξεριζώνεται το πρόβλημα, αλλά η ανακούφιση που η ιατρική θεραπεία προσφέρει, αλλάζει πραγματικά τη ζωή του ασθενή και της οικογένειάς του, όπως αυτό συμβαίνει ήδη με χιλιάδες Έλληνες που έχουν πάρει τις νέες θεραπείες.

Είναι αξιοσημείωτο επίσης, ότι τα ίδια τα αναλγητικά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πόνου στη διάρκεια ενός επεισοδίου ημικρανίας, αυξάνουν τα επεισόδια ημικρανίας όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τις ημικρανίες του. Ούτε το ξεμάτιασμα. Ειδικά Κέντρα Κεφαλαλγίας υπάρχουν σε όλα τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία στελεχωμένα με νευρολόγους ειδικούς στις κεφαλαλγίες (αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας), που καθοδηγούν με επιστημονικότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους ασθενείς με ημικρανία και αθροιστική κεφαλαλγία.