«Και πίνω μπίρες, πίνω μπίρες». Μπορεί η αγαπημένη σας να φωνάζει για την… μπιροκοιλιά που έχετε κάνει, αλλά ενημερώστε την πως μία μπύρα την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα. Και όλα αυτά με την ιατρική σφραγίδα.
Όπως απέδειξε πρόσφατη έρευνα, μία μπίρα την ημέρα, την οστεοπόρωση κάνει πέρα. Κι όχι μόνο την οστεοπόρωση, αλλά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο του προστάτη (ασθένεια γένους αρσενικού), το λέμφωμα, την άνοια, την αϋπνία, καθώς και εκφυλιστικές παθήσεις του νευρικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα η διουρητική της επίδραση βοηθά τον οργανισμό να ξεφορτώνεται ευκολότερα τοξίνες και λοιπές άχρηστες ουσίες. Φυσικά, για να δούμε θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας από την κατανάλωση της μπίρας, πρέπει να έχουμε μέτρο. Αν την δείτε Άγγλοι τουρίστες στα νησιά, καταναλώνοντας ένα βαρελάκι μπίρας στην καθισιά σας, ο γιατρός δεν εγγυάται πως θα απολαύσετε τα ιατρικά οφέλη του ζύθου, αλλά το αντίθετο!
Τα οφέλη της μπίρας στον οργανισμό δεν ανακάλυψε κάποια ομάδα… αλκοολικών ερευνητών από τη Βαυαρία αλλά υπάρχει μια σειρά ερευνών που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια με πιο πρόσφατη την μελέτη του Πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνια «UCD», σύμφωνα με την οποία η μπίρα αποτελεί ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης.

Το πείραμα

Οι ερευνητές εκεί, έβαλαν στο μικροσκόπιο εκατό διαφορετικές μάρκες μπίρας και διαπίστωσαν πως το εν λόγω ποτό είναι πλούσιο σε πυρίτιο ή αλλιώς διαιτητική σιλικόνη. Το πυρίτιο φαίνεται πως συμβάλλει στην υγεία των οστών (ενισχύει την πυκνότητά τους), των μαλλιών, του δέρματος, των νυχιών και των δοντιών. Αν θέλεις να καταναλώσεις παραπάνω πυρίτιο, δείξε την προτίμησή σου στις μπίρες που φτιάχνονται από κριθάρι και λυκίσκο.
Πυρίτιο λέω και υγιαίνω: αυτή η διαιτητική σιλικόνη ή αλλιώς το πυρίτιο φέρεται να προστατεύει και από τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς εμποδίζει τη συσσώρευση μεγάλων ποσοστών αλουμινίου στον οργανισμό. Ερευνητές του ισπανικού Πανεπιστημίου Αλκαλά στη Μαδρίτη μελέτησαν τους εγκεφάλους ποντικιών στα οποία χορηγούσαν αλουμίνιο και μπίρα, και όπως ανακοίνωσαν σε σχετική έκθεση, όσα από τα πειραματόζωα λάμβαναν «σχετικά υψηλή» ποσότητα μπίρας, εμφάνισαν μικρότερα ποσοστά συγκέντρωσης αλουμινίου.
Τα οφέλη του γνωστού σε όλους μας ζύθου δεν σταματούν στο πυρίτιο. Αντιθέτως, ποικίλλουν, καθώς η μπίρα συγκεντρώνει τόσα θρεπτικά συστατικά όσο κανένα άλλο αλκοολούχο ποτό. Από τη μια μεριά είναι φτωχή σε λίπη, χοληστερόλη, υδατάνθρακες και νάτριο ενώ από την άλλη είναι εξαιρετικά πλούσια σε μαγνήσιο, σελήνιο, κάλιο, φώσφορο, βιοτίνη, καθώς και πλήθος βιταμινών Β. Ειδικά από την ομάδα βιταμινών Β, η B6 εμποδίζει την υψηλή συγκέντρωση ομοκυστεΐνης στο αίμα, η οποία σε υψηλά επίπεδα φαίνεται να ευθύνεται για την ανάπτυξη καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, αποφρακτικής αρτηριοπάθειας και φλεβικής θρόμβωσης.

Περί κρασιού

Όχι μόνο μπύρα αλλά και κρασάκι: και δεν είναι μόνο η μπίρα που φτιάχνει υγιή αρσενικά. Ερευνητές παρακολούθησαν επί δέκα χρόνια 15.630 άνδρες και 25.808 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 29 – 69 ετών, οι οποίοι δεν αντιμετώπιζαν καρδιακά προβλήματα στην αρχή της έρευνας. Στο τέλος διαπίστωσαν πως οι άνδρες που έπιναν ένα ποτήρι κρασί ή ένα μπουκάλι μπίρα την ημέρα καθώς και εκείνοι που έπιναν λίγο περισσότερο (δύο ποτήρια κρασί ή δύο με τρεις μπίρες ημερησίως) διέτρεχαν αντίστοιχα 35% και 51% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με εκείνους που δεν ακουμπούσαν σταγόνα αλκοολούχου ποτού.
Όχι και στον καρκίνο: όπως αποκάλυψε ακόμα μία πρόσφατη μελέτη, η μπίρα περιέχει ένα φλαβονοειδές ονόματι ξανθοχουμόλη, το οποίο φαίνεται ικανό να εμποδίζει την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.
Λίγο κρασί, λίγο μπιρίτσα και αδυνάτισες: σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ένα ποτήρι κρασί παχαίνει λιγότερο ακόμη και από το μεταλλικό νερό. Οι αμερικανοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη υποστηρίζουν ότι οι θερμίδες από το αλκοόλ έχουν λιγότερες συνέπειες στο βάρος σε σχέση με τις θερμίδες άλλων τροφίμων. Επισημαίνουν επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός δέχεται το αλκοόλ είναι πιο σύνθετος σε σχέση με ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Έτσι, το συκώτι όσων καταναλώνουν αλκοόλ τακτικά, αναπτύσσει μια διαφορετική οδό μεταβολισμού για να διασπάσει το αλκοόλ, με την επιπλέον ενέργεια να μετατρέπεται κυρίως σε θερμότητα παρά σε λίπος.
Σημειωτέον πως όλα τα παραπάνω ευεργετικά οφέλη της μπύρα και του κρασιού ακυρώνονται τη στιγμή που το παρακάνουμε και το τσούζουμε χωρίς μέτρο.