Σύμφωνα με την επιτροπή του ΟΗΕ, Codex Alimentarius, για τα μαρούλια και τα άλλα φρέσκα λαχανικά που προορίζονται για έτοιμες, συσκευασμένες σαλάτες δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως λίπασμα η κοπριά, ώστε να αποφεύγονται επικίνδυνες ασθένειες.

Η επιτροπή όρισε νέους κανόνες όσον αφορά τις συσκευασμένες σαλάτες ανακοινώνοντας ακόμη, ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μολυσμένου νερού στα λαχανικά που προορίζονται για τις συσκευασμένες σαλάτες. Οι συσκευασμένες σαλάτες τρώγονται ωμές και δεν περνούν από τη διαδικασία του ψησίματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών.

«Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο», δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος του ΠΟΥ για την ασφάλεια των τροφίμων και τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα, Γέργκεν Σλουντ, ο οποίος συνέδεσε τη χρήση κοπριάς με το ξέσπασμα ασθενειών στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Η χρήση κοπριάς «είναι κατανοητή σε διάφορα συστήματα παραγωγής, όμως όταν παράγεις φρέσκες σαλάτες που δεν θα περάσουν από τη διαδικασία του ψησίματος υπάρχει πρόβλημα», σημείωσε.

Επιπλέον ο ΟΗΕ όρισε σήμερα ένα ανώτατο όριο ανοχής της παρουσίας μελαμίνης στα προϊόντα διατροφής, δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο με το κινεζικό βρεφικό γάλα, που ήταν επιμολυσμένο με μελαμίνη και είχε προκαλέσει το θάνατο πολλών βρεφών στην Κίνα.

Η επιτροπή Codex Alimentarius όρισε ως ανώτατο όριο το 1 χιλιοστόγραμμο ανά κιλό, στα προϊόντα που προορίζονται για τη διατροφή παιδιών και των 2,5 χιλιοστόγραμμων ανά κιλό για τα λοιπά διατροφικά προϊόντα.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η παρουσία της τοξικής αυτής χημικής ουσίας στα προϊόντα διατροφής θα πρέπει κατά κάθε τρόπο «να μην είναι σκόπιμη».