Ο αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς συνταγογράφηση δεν θα ξεκινήσει σήμερα τελικά. Κι αυτό διότι, όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι τυπικές διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσει από τα φαρμακεία ο εμβολιασμός κατά της γρίπης χωρίς προηγούμενη συνταγογράφηση, αλλά με την απλή επίδειξη από τον πολίτη του ΑΜΚΑ του, στον φαρμακοποιό.

Ο Σύλλογος, απέστειλε στην αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επιστολή με την οποία επισημαίνει τη σημασία της έγκαιρης έκδοσης επικαιροποιημένων οδηγιών για την εποχική γρίπη, προκειμένου τα φαρμακεία να μπορούν να καταχωρούν τους εμβολιασμούς που διενεργούν χωρίς ιατρική συνταγή από τον μήνα Νοέμβριο, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί με το Δελτίο τύπου του Υπουργείου από την 29η Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, όπως λένε, πληροφορήθηκαν από το υπουργείο Υγείας «πως απαιτείται νέα νομοθετική διάταξη προκειμένου να υλοποιηθεί και για φέτος ό,τι ίσχυσε για την περσινή περίοδο με το Άρθρο 59 του νόμου 5007/23.12.23 “Εμβολιασμός κατά της γρίπης του ενήλικου πληθυσμού κατά την περίοδο 2022-2023” και η ψήφιση του αντίστοιχου άρθρου θα γίνει την προσεχή Πέμπτη».

Ωστόσο, ακόμη και μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης θα πρέπει και το ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ να υλοποιήσει τη διασύνδεση των προγραμμάτων φαρμακείου με την πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμού, για την καταχώρηση των διενεργειών εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή και την έκδοση των σχετικών εντύπων, όπως ακριβώς προέβλεπε η περσινή διαδικασία.