Ένα νέο σύστημα διορισμών διαφορετικό από αυτό που έφερε ο νόμος 3848/2010, ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί λόγω της μακροχρόνιας μεταβατικής, εξετάζουν στο Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με πληροφορίες του  newsbeast.gr. Ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις αλλά ένα από τα σενάρια που υπάρχουν είναι και η εφαρμογή ενός συστήματος αντίστοιχο του 60%-40% το οποίο αποτελεί αίτημα και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε υπόμνημά του ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών για το θέμα των διορισμών έχει ως αίτημα διορισμούς κατά 60% από τον πίνακα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ 2008 και κατά 40% από τον ενιαίο πίνακα διορισμών.

Αυτό που σκέφτονται στο Υπουργείο Παιδείας είναι η δημιουργία αρχικά δυο πινάκων όπου στον έναν πίνακα θα εντάσσονται οι εκπαιδευτικοί με βάση την προϋπηρεσία τους ώστε να έχουν πιθανότητες διορισμού και όσοι έχουν πολύχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση, ενώ στον άλλο πίνακα θα εντάσσονται επιτυχόντες του ΑΣΕΠ με βάση τη βαθμολογία τους.

Στον πίνακα αυτόν (επιτυχόντων του ΑΣΕΠ με βάση τη βαθμολογία τους ) σε δεύτερη φάση θα προστίθενται μόρια και από τα ακαδημαϊκά προσόντα των υποψηφίων όπως μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ξένες γλώσσες κ.α. τα οποία όμως θα έχουν μικρή βαρύτητα στην τελική διαμόρφωση καθώς δεν είχαν όλοι οι εκπαιδευτικοί τις ίδιες δυνατότητες για την εκπόνηση ενός μεταπτυχιακού.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι θα μετράει η βαθμολογία του ΑΣΕΠ καθώς από αυτή κρίνεται και η σειρά κατάταξης στον πίνακα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Οριστικές αποφάσεις όπως αναφέραμε δεν έχουν ληφθεί καθώς εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις που πιθανόν να φέρουν ανατροπές.

Οι διορισμοί θα γίνονται από έναν πίνακα στον οποίο θα εντάσσονται επιτυχόντες του ΑΣΕΠ καθώς και εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία.Βέβαια για να εφαρμοστούν τα παραπάνω θα πρέπει να γίνει αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο των διορισμών.

Όσον αφορά τον αριθμό των διορισμών στην εκπαίδευση είναι νωρίς να γίνει λόγος για αριθμούς αν και πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι η πραγματοποίηση πολυάριθμων διορισμών ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία.

Να σημειώσουμε ότι προτεραιότητα στο διορισμό θα έχουν οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ 2008 που αναμένουν εδώ και χρόνια το διορισμό τους.

Σε κάθε περίπτωση κρίνεται απόλυτα αναγκαίο να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά με μόνιμους διορισμούς και τα λειτουργικά κενά με προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους ωραρίου εγκαίρως ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα όπως τα φετινά όπου αν και βρισκόμαστε στο μέσον της σχολικής χρονιάς τα κενά ανέρχονται σε 3.000.

Καλόγηρος Βασίλειος

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.