Μέσω διαδικτύου οι δυο υποψήφιοι καθηγητές για τη θέση του πρύτανη του ΑΠΘ τοποθετούνται αυτή την ώρα σε θέματα που αφορούν το Αριστοτέλειο ενώ παράλληλα θα δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τις ακόλουθες ενότητες:

1. Ακαδημαϊκά θέματα: εκπαίδευση-έρευνα

2. Οικονομικά Θέματα

3. Θέματα Διοίκησης

4. Καθημερινότητα και Γενικά θέματα

Οι δυο υποψήφιοι είναι οι :

· Α. Γιαννακουδάκης, καθηγητή του Τμήματος Χημείας

· Π. Μήτκας, καθηγητή του Τμήματος ΗΜΜΥ

Ανακοίνωση της Συγκλήτου

Η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης αναλογιζόμενη την ευθύνη και τον καθοριστικό ρόλο της απέναντι στην ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου εκφράζει την ανάγκη για άμεση και οριστική, δημοκρατική επίλυση του ζητήματος της εκλογής πρύτανη και καλεί όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να συμμετέχουν ενεργά για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος που ανέκυψε, ώστε να ξεπερασθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε, θέτοντας προ των ευθυνών τους όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία της κατάστασης που τελικά υποβαθμίζει το κύρος του ΑΠΘ.

Οργάνωση της διαδικασίας ανάδειξης του Πρύτανη

Αναφορικά με την οργάνωση της διαδικασίας ανάδειξης του Πρύτανη το Όργανο Διενέργειας Πρυτανικών Εκλογών κάνει γνωστό ότι στις 12 Ιανουαρίου θα προσκληθούν σε ανοικτή ακρόαση στο κοινό οι υποψήφιοι για τη θέση του πρύτανη.

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη Πρύτανη του ΑΠΘ θα διεξαχθεί μέσω ηλεκτρονικής ψήφου, χωρίς την προγενέστερη διενέργειας αυτής με κάλπη στις 13 Ιανουαρίου και θα επαναληφθεί, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο, στις 14 Ιανουαρίου.

Η απευθείας προσφυγή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι επιβεβλημένη προς αποτροπή του κινδύνου διαπράξεως της ψηφοφορίας και προς διασφάλιση της αποτελεσματικής και ακώλυτης ασκήσεως του εκλογικού δικαιώματος και της αποτελεσματικότερης και ταχύτερης διεξαγωγής της διαδικασίας.

Η ΟΔΠΕ τονίζει ότι η ταχεία διενέργεια της πρυτανικής εκλογής επιβάλλεται από λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, το οποίο επιτάσσει την άμεση και πλήρη αποκατάσταση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου, εμ τη διεξαγωγή της διαδικασίας ανάδειξης Πρύτανη.

Η αναπλήρωση του πρύτανη από τους αναπληρωτές πρυτάνεις είναι έκτακτο μέτρο που αποσκοπεί στη διασφάλιση της συνέχειας της διοικήσεως και στην προσωρινή ρύθμιση της καταστάσεως, σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εκλεγμένη πρυτανική αρχή.

Βουλευτικές εκλογές και εκλογές στο ΑΠΘ

Σημειώνεται ότι κατά τη σαφή διατύπωση του άρθρου 28 του Ν2190/1994 – διάταξη που επικαλείται στην από 5.1.15 ένσταση-δήλωσή του ο κ. Γιαννακουδάκης για να θεμελιώσεις το αίτημα περί αναβολής των πρυτανικών εκλογών λόγω προκήρυξης βουλευτικών εκλογών – το άρθρο αυτό δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής στην παρούσα διαδικασία, λαμβανομένου υπόψη ότι η προκειμένη εκλογική διαδικασία λαμβάνει χώρα σε συμμόρφωση προς ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ.

Υποψήφιοι

Οι επιλεγέντες από το Συμβούλιο του Ιδρύματος υποψήφιοι είναι οι καθηγητές Γιαννακουδάκης (10 ψήφοι), Μήτκας ( 12 ψήφοι) και Παπαδογιάννης (12 ψήφοι). Με έγγραφό του, ο καθηγητής κ. Ι. Παπαδογιάννης απέσυρε την υποψηφιότητά του. Ως εκ τούτου υποψήφιοι στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Πρύτανη του ΑΠΘ είναι οι καθηγητές κ. Γιαννακουδάκης και Μήτκας.

Ανακοίνωση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Τεχνικά ζητήματα για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Ζωντανή μετάδοση της ακρόασης των υποψηφίων


Καλόγηρος Βασίλειος