Οι σπουδές αποτελούν μία μοναδική εμπειρία, ενώ σου δίνουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου και να ξεκινήσεις δυναμικά την καριέρα σου. Συνήθως, όμως, συνοδεύονται και από κάποια οικονομική επιβάρυνση. Παρακάτω, θα δεις πώς μπορείς να διεκδικήσεις μία υποτροφία, ώστε να πραγματοποιήσεις σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό με μειωμένο κόστος.

Πώς θα πάρεις υποτροφία σπουδών;

Αφού πάρεις την απόφαση να διεκδικήσεις μία υποτροφία, μπορείς να ξεκινήσεις εξερευνώντας τις διαθέσιμες επιλογές, να μάθεις από πού μπορείς να πάρεις υποτροφία και να κάνεις τη σωστή προετοιμασία για την αίτηση και τη συνέντευξη που ακολουθεί.

1. Μάθε τις επιλογές σου

Πριν ξεκινήσεις την αναζήτηση της κατάλληλης υποτροφίας για εσένα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τους τύπους των διαθέσιμων υποτροφιών, καθώς και όσα προσφέρει η κάθε μία από αυτές.

Κάποιες υποτροφίες απευθύνονται μόνο σε αριστούχους μαθητές και φοιτητές, καθώς και σε άτομα με εξαιρετικές επιδόσεις στον αθλητισμό ή άλλου είδους διακρίσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και υποτροφίες που είναι διαθέσιμες σε όλους τους υποψηφίους, καθώς τα κριτήρια χορήγησής τους είναι λιγότερο αυστηρά ή έχουν διαφορετικό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα, την υποστήριξη μειονοτήτων.

Μία υποτροφία, συνήθως, καλύπτει μέρος των διδάκτρων ή και του κόστους ζωής για τα έτη των σπουδών σου, ενώ, σπανιότερα, είναι πιθανό να προσφέρει ποσό που καλύπτει το συνολικό κόστος φοίτησης.

Ανάλογα με τις δεξιότητές σου, αλλά και τους στόχους σου, μπορείς να αναζητήσεις και τον κατάλληλο τύπο υποτροφίας.

2. Δες από πού μπορείς να πάρεις υποτροφία

Οι υποτροφίες που προσφέρονται σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι πολλές, όμως για να κάνεις αιτήσεις, πρέπει να θέσεις και συγκεκριμένους στόχους, δηλαδή να επιλέξεις τους φορείς και τις υποτροφίες που σου ταιριάζουν. Μπορείς να πάρεις υποτροφία από:

Το Πανεπιστήμιο φοίτησης

Τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν υποτροφίες τόσο σε προπτυχιακούς όσο και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές που ξεχωρίζουν με την απόδοσή τους ή πληρούν άλλα κριτήρια. Στόχος τους είναι να προσελκύσουν ταλαντούχους φοιτητές, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα, και να τους δώσουν την ευκαιρία να διαπρέψουν.

Τους κρατικούς φορείς

Με σκοπό να ενθαρρύνουν τους μαθητές και τους φοιτητές να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, οι περισσότερες χώρες έχουν και κάποιο κρατικό σύστημα υποτροφιών. Υπάρχει, λοιπόν, η δυνατότητα να διεκδικήσεις υποτροφία μέσω κάποιου κρατικού φορέα και να χρηματοδοτήσεις τις σπουδές σου σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο.

Το Brive Student Day

Το Brive Student Day αποτελεί την πρώτη έκθεση πανεπιστημίων που προσφέρει υποτροφίες σε όλους τους συμμετέχοντες. Πηγαίνοντας στην έκθεση, θα έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις προγράμματα σπουδών κορυφαίων πανεπιστημίων, να μάθεις πώς θα ξεχωρίσεις με το σωστό βιογραφικό και να λάβεις σίγουρα μια υποτροφία για σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

3. Κάνε σωστά αίτηση

Αφού εξερευνήσεις τις διαθέσιμες υποτροφίες και τα κριτήρια που πρέπει να πληροίς για να κάνεις αίτηση, μπορείς να ξεκινήσεις να συγκεντρώνεις τα απαραίτητα έγγραφα, καθώς και να προετοιμάζεσαι για τη σχετική συνέντευξη. Τα έγγραφα που χρειάζονται, συνήθως, είναι:

Βιογραφικό

Το βιογραφικό σου είναι ένα από τα βασικότερα έγγραφα που πρέπει να συνοδεύουν την αίτησή σου για υποτροφία. Γι’ αυτό, φρόντισε να συμπεριλάβεις σε αυτό όλες τις πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευσή σου ως τώρα, τις διακρίσεις που έχεις λάβει, καθώς και δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχες εκτός σχολείου/πανεπιστημίου και μπορούν να σε κάνουν να ξεχωρίσεις.

Είναι σημαντικό να προσαρμόσεις κατάλληλα το βιογραφικό σου, ώστε να απευθύνεται στην επιτροπή χορήγησης της υποτροφίας και να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Personal Statement

Το personal statement είναι μία έκθεση στην οποία παρουσιάζεις τον εαυτό σου, τα επιτεύγματα και τους στόχους σου, με σκοπό να δείξεις πως είσαι κατάλληλος για να λάβεις την υποτροφία.

Παρουσίασε τις φιλοδοξίες σου, όσα περιμένεις να αποκομίσεις από τις σπουδές σου, καθώς και τα μελλοντικά σου σχέδια, ώστε να δημιουργήσεις ένα ιδανικό προφίλ υποψηφίου, δείχνοντας πως θα αξιοποιήσεις σωστά το ποσό της υποτροφίας και θα έχεις μία λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία.

Συστατικές επιστολές

Οι συστατικές επιστολές είναι απαραίτητες σε κάθε σου βήμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και, φυσικά, χρειάζονται και για να κάνεις αίτηση για υποτροφία. Οι συγγραφείς των συστατικών επιστολών πρέπει να είναι καθηγητές που σε γνωρίζουν αρκετά καλά και μπορούν να παρουσιάσουν τα προτερήματά σου.

Είτε πρόκειται για κάποιον καθηγητή από το σχολείο είτε από το πανεπιστήμιο, είναι σημαντικό να έχετε συνεργαστεί για την πραγματοποίηση εργασιών, έρευνας ή οποιασδήποτε δραστηριότητας μπορεί να του δώσει μία εικόνα για τις ικανότητές σου. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να γράψει μία αναλυτική συστατική επιστολή που θα σε βοηθήσει να πάρεις την υποτροφία που ονειρεύεσαι.

4. Προετοιμάσου για τη συνέντευξη

Αν όλα πάνε καλά με την αίτησή σου, το επόμενο βήμα προς την επιτυχία είναι η συνέντευξη. Για να προετοιμαστείς κατάλληλα, μπορείς να διαβάσεις και να μάθεις περισσότερα για τον φορέα που προσφέρει την υποτροφία, καθώς και το όραμα που υποστηρίζει. Έτσι, θα έχεις τη δυνατότητα να δείξεις πως οι στόχοι σου εναρμονίζονται με τον σκοπό της υποτροφίας.

Καλό είναι, επίσης, να σκεφτείς εκ των προτέρων το πώς θα παρουσιάσεις τον εαυτό σου, τα επιτεύγματα και τους στόχους σου, ώστε να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό.

Εξασφάλισε την επιτυχία

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, το ταξίδι προς την επιτυχία και την εξασφάλιση μιας υποτροφίας που θα διευκολύνει, σε μεγάλο βαθμό, τη φοίτησή σου στο πανεπιστήμιο γίνεται λίγο πιο εύκολο. Αξιολόγησε, λοιπόν, τις επιλογές σου, βρες μια υποτροφία που μπορείς να διεκδικήσεις και κάνε τις σωστές κινήσεις για την επίτευξη όλων σου των στόχων.