Το 18ο μαχητικό Rafale, από τα συνολικά 24 που έχει παραγγείλει από την Γαλλία η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, έφτασε στην βάση της Τανάγρας, στο πλαίσιο του Athens Flying Week 2023.

Έτσι, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να αντικρίσουν από κοντά το νέο απόκτημα της αεροπορίας.

Σημειώνεται, ότι τo Rafale διαθέτει 14 πυλώνες όπλων που μπορούν να φέρουν ένα πολύ μεγάλο εύρος βλημάτων. Στο αριστερό πτερύγιο έχουν συνήθως πυραύλους Cruise με βεληνεκές εκατοντάδων χιλιομέτρων για την εξουδετέρωση στρατιωτικών στόχων ενώ στο δεξί πτερύγιο υπάρχουν βόμβες των 250 κιλών έκαστη, για την εξουδετέρωση τεθωρακισμένων, που καθοδηγούνται με λέιζερ.

Φέρουν έναν συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που τους δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητά τους κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορούν δε να απογειωθούν από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δικινητήρια γαλλικά μαχητικά έχουν μια τεράστια ακτίνα δράσης. Με γεμάτες τις τρεις δεξαμενές καυσίμων που διαθέτουν, μπορούν να διανύσουν χωρίς νέο ανεφοδιασμό έως και… 1.850 χιλιόμετρα, ενώ θεωρούνται σχετικά οικονομικά στην κατανάλωσή τους σε σχέση με άλλα μαχητικά.