Μια «συναυλία κεραυνών», όπως τη χαρακτήρισε ο δήμαρχος Βάρης – Βούλα – Βουλιαγμένης, σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Αττική. Οι εκατοντάδες κεραυνοί που έπεσαν σε λίγη ώρα προκάλεσαν και πολλές εστίες φωτιάς.

Πρόκειται για το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας», μια ισχυρή κεραυνόπτωση που δεν συνοδεύεται από βροχή ή συνοδεύεται από μικρή ποσότητα βροχής (0 έως 2.5 mm). Το νερό εξατμίζεται στον αέρα και οι κεραυνοί που εκδηλώνονται από ξηρές καταιγίδες αποτελούν συχνά αιτία πρόκλησης δασικών πυρκαγιών.

Είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο κατά την εναλλαγή από το χειμώνα στο καλοκαίρι και αντίστροφα, κυρίως όμως κατά την ανοιξιάτικη περίοδο και πιο σπάνια το φθινόπωρο.

Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται συνήθως όταν η περιοχή επηρεάζεται από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες, όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωσή τους.

Επιπλέον, μπορούν να προκαλέσουν ισχυρά καθοδικά ρεύματα αέρα (dry microbursts). Αυτό οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας πάνω από το έδαφος (τα οποία φτάνουν μέχρι και τη μέση τροπόσφαιρα) και τα οποία ευνοούν το φαινόμενο του «evaporational cooling» (δηλαδή ψύξη μιας αέριας μάζας λόγω εξάτμισης της βροχής).

Προστασία από κεραυνούς

  • Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα.
  • Αποφύγετε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.
  • Απομακρυνθείτε από περιοχές όπως παραλίες και γενικότερα νερό και αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτήριο.
  • Μην χρησιμοποιείτε ποδήλατα ή μοτοσικλέτες.
  • Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα, και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.
  • Αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, κατεβείτε γρήγορα σε χαμηλότερο υψόμετρο και αναζητείστε καταφύγιο.
  • Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες.

Τι να κάνετε αν κάποιος κοντά σας κτυπηθεί από κεραυνό

  • Ειδοποιήστε το 166 αμέσως, αναφέροντας ότι έχετε κοντά σας θύμα από πτώση κεραυνού.
  • Αν το θύμα δεν αναπνέει προσπαθήστε να του κάνετε τεχνικές αναπνοές.
  • Αν η καρδιά του δεν κτυπάει και έχετε τις κατάλληλες γνώσεις επιχειρήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη.
  • Οι άνθρωποι που έχουν κτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν κανένα φορτίο και επομένως μπορείτε να τους ακουμπήσετε και να τους συνδράμετε άφοβα.