Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των αρμόδιων φορέων για τον συντονισμό των ενεργειών ώστε να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα σε Αλεξανδρούπολη, τη Ροδόπη και τη Σαμοθράκη που έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Στο συντονιστικό συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης.

Μάλιστα, ο κ. Τριαντόπουλος είπε ότι στις καμένες περιοχές ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν κλιμάκια καταγραφής ζημιών.

Είδαμε όλα τα σενάρια, τι πρέπει να γίνει αύριο, πώς πρέπει να κατανεμηθούν τα ενάερια μέσα, πού πρέπει να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες, είπε στην κάμερα της ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.

«Αυτό που ζούμε είναι κυριολεκτικά μια πρωτόγνωρη κατάσταση» τόνισε ο κ. Μέτιος, λέγοντας ότι είναι πάρα πολλές οι εστίες φωτιά που ξεπηδούν, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Μία από τις προτεραιότητές μας είναι να αποκατασταθούν οι πληγέντες, τόνισε ο περιφερειάρχης.

Αναφορικά με το πύρινο μέτωπο στη Σαμοθράκη, ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι στάλθηκαν ήδη πυροσβεστικές δυνάμεις και αύριο το πρωί θα σπεύσουν και εναέρια μέσα.

Mήνυμα ετοιμότητας στη Ροδόπη

Στο μεταξύ, προειδοποιητικό μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους σε Χαμηλό και Βέλκιο Ροδόπης προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Χαμηλό και Βέλκιο Ροδόπης παραμείνετε σε ετοιμότητα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».